Glutenul este o proteina ce se gaseste in grane si produse din grau, reprezentand practic acel “lipici” care permite painii sa isi pastreze forma sau blatului de pizza sa se intinda usor. Se utilizeaza in industria alimentara pentru prepararea sosurilor datorita proprietatii sale anticoagulare si in conserve pentru a oferi o textura fina. Intrucat se gaseste aproape in toate granele, il consumam constant, poate fara a ne da seama. Mai mult decat atat, in panificatie, cantitatea de gluten se suplimenteaza, pentru a oferi o textura optima. Cereale la mic dejun, paine, paste, ketchup, sosuri pentru salata, guma de mestecat, toate acestea sunt alimente pe care le consumam aproape zilnic, in proportii semnificative.
Ce este boala celica
Este o tulburare genetica, cunoscuta si sub denumirea de intoleranta la gluten. Simptomele de boala sunt diverse, variind de la o pierdere in greutate sau malnutritie pana la deficiente de nutrienti izolati sau chiar simptome gastro intenstinale. Intoleranta la gluten este o boala a sistemului digestiv ce dauneaza vilozitatilor intestinului subtire si interfereaza cu absorbtia nutrientilor din alimente. Cu alte cuvinte, atunci cand persoana bolnava consuma alimente ce contin gluten, sistemul lor imunitar reactioneaza prin deteriorarea intestinului subtire.
Tratarea bolii celice
Unicul tratament pentru aceasta boala este reprezentat de o alimentatie fara gluten, pe tot parcursul vietii. Desigur, in ciuda bolii, persoanele ce au aceasta boala pot sa dispuna de un regim alimentar foarte bine echilibrat. Legumele, carnea, pestele, cat si fructele si legumele sunt lipsite de gluten, motiv pentru care orice persoana care se confrunta cu aceasta boala poate avea o alimentatie completa si sanatoasa. De asemenea, pe piata de alimente exista o gama variata de
produse fara gluten ce le inlocuiesc pe cele obisnuite:
cereale fara gluten, paste fara gluten, diverse tipuri de gemuri fara gluten, cat si sosuri precum maioneza sau mustarul.
Evitarea glutenului din dieta dumneavoastra va poate determina sa va simtiti mai bine din punct de vedere fizic, chiar daca nu aveti boala celica. Trecerea la o dieta lipsita de gluten poate parea dura la inceput, intrucat exista restrictii. Este necesara o perioada de timp pana se va produce adaptarea totala, insa eforturile depuse nu vor fi in zadar.