Ceaiul Rooibos: ce este, cum si de ce se bea?

Ceaiul Rooibos: ce este, cum si de ce se bea?

Istoria si modul de preparare a ceaiului
 
Ceaiul Rooibos este cunoscut si sub numele de “ceai rosu african”, traducandu-se in limba romana prin “tufis rosu” si se incadreaza in familia leguminoaselor. Acesta are flori galbene si frunze verzi, precum niste ace, care in timpul procesarii devin rosii. Se cultiva pe o arie limitata in Muntii Cedarberg din Africa de Sud, intr-o zona lipsita de aer si soluri poluate. Ceaiul Rooibos se cultiva de mii de ani, datorita proprietatilor medicale. Prima metoda de prepreparare a ceaiului a fost relizata de tribul Khoi, care au recoltat plantele crescute salbatic, le-au taiat, le-au batut, le-au lasat sa fermenteze pentru ca mai apoi, sa le usuce la razele soarelui. Prin acest proces frunzele uscate dobandeau culoarea rosiatica, de aici venind si denumirea de “tufis rosu”. In prezent, etapele de preparare au ramas acelasi, procesul fiind insa automatizat. Carl Thunber este primul botanist ce a raportat existenta acestui ceai. Tehnic vorbind, acesta nu este un ceai adevarat, este o planta din a carui infuzie se prepara o “tizana”. Cu toate acestea, noi il cunoastem astazi sub denumirea de ceai Rooibos.

Proprietati
 
Ceaiul Roiboos contine diversi antioxidanti polifenolici precum: cuercetin, luteolin, rutin, isocuercetrin. Este bogat in magneziu, cupru, flor, potasiu, fier, zinc si acizi alfa. De asemenea, este unica planta ce contine Aspalathin, substanta ce mentine sanatatea oaselor, a dintilor, pielii si parului, mineralizand organismul. Fiind bogat in antioxidanti are un rol important in incetinirea procesului de imbatranire, diminuarea durerilor de cap, stimularea organismului in lupta cu radicalii liberi si intarirea sistemului imunitar. Reprezinta un ajutor in afectiunile stomacului, reducand crampele si in acelasi timp, calmand crampele si colicii abdominali. Femeile iubesc ceaiul Rooibos datorita efectelor benefice asupra pielii, scaderea nivelului glicemiei si pierderea in greutate. Nu contine cafeina, motiv pentru care are un efect de calmare a sistemului nervos. Nivelul de teina este si el redus, neavand efecte negative in absorbtia fierului si a proteinelor in organism. Ceaiul rosu in amestec cu laptele scade nivelul colesterolului, protejeaza inima si imbunatateste circulatia. Activeaza functiile memoriei si reduce starile de irascibilitate.

Cum se consuma?
 
Spre deosebire de alte tipuri de ceaiuri ale caror timpi de infuzare sunt scurti, ceaiul Rooibos se poate lasa in apa oricat. Timpul de infuzare mai mare implica o concentratie mare de ceai si implicit, o aroma mai puternica. In apa fierbinte se introduc o lingurita sau doua de ceai rosu, in functie de capacitatea ceainicului utilizat. Acesta se lasa la infuzat vreme de cateva minute. Cu cat ceaiul va fi lasat mai mult timp, cu atat mai multi oxidanti va contine. Ceaiul dobandeste o culoare rosu, gustul fiind dulce acrisor. Infuzia astfel obtinuta se poate consuma simpla sau cu o lingurita de lapte ori lamaie.
 


Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙