In sezonul rece, condimentul vedeta este cu siguranta
scortisoara. Aroma acesteia invaluie fiecare locuinta, fiind folosita pentru ceaiuri, vin fiert, placinta cu mere sau dovleac, cozonac si multe altele. Scortisoara este un condiment cu o aroma placuta, inconfundabila si cu bogate proprietati si beneficii asupra sanatatii.
Provenita din America de Sud si Asia de Sud-Est, scortisoara este utilizata in bucatarie si medicina inca din Antichitate. Astazi, ea este disponibila sub forma de pudra sau batoane in majoritatea magazinelor.
Cum se recolteaza?
Aceasta se obtine din interiorul unor copaci vesnic verzi, proveniti din soiul Cinnamomum. Recoltarea scortisoare se realizeaza dupa 2-3 ani de la plantarea arborilor deoarece aroma puternica a condimentului se obtine din scoarta tulpinilor tinere. Scoarta exterioara a acestora este inlaturata pentru a ajunge la scoarta interioara. Aceasta este batuta cu un ciocan special si umezita pentru a deveni mai moale si pentru a putea fi taiata. Cu ajutorul unui cutit, se fac incizii verticale si orizontale pentru a detasa scoarta de trunchi. Scoarta interioara se extrage in fasii, care sunt rulate în forma de
batoane de scortisoara, si sunt lasate la uscat pana sunt bune pentru a fi folosite.
Beneficiile scortisoarei asupra sanatatii:
Este cunoscut faptul ca scortisoara are multiple beneficii asupra sanatatii. Aceasta contine o substanta cu puternice proprietati medicinale, o componenta uleioasa numita cinamaldehida. Iata care sunt cateva dintre beneficiile scortisoarei asupra sanatatii si metabolismului:
-
Ajuta la prevenirea diabetului, prin reglarea glicemiei
-
Este bogata in antioxidanti
-
Are proprietati antiinflamatoare
-
Poate reduce riscul afectiunilor cardiace
-
Imbunatateste digestia
-
Amelioreaza simptomele racelii si gripei
-
Previne aparitia infectiilor fungice
Beneficiile scortisoarei in cosmetica
In cosmetica, scortisoara este utilizata pentru ameliorarea simptomelor acneei, calmarea iritatiilor pielii, atenuarea rosetii pielii, curatarea si hidratarea scalpului si hidratarea pielii aspre a calcaielor.
Scortisoara in bucatarie
In ceea ce priveste utilitatea scortisoarei in bucatarie, aceasta poate sa fie folosita atat la prepararea deserturilor, a bauturilor cat si la prepararea mancarurilor sarate sau picante:
-
Deserturi: prajitura cu mar, cu dovleac, budinca, orez cu lapte,
-
In prepararea bauturilor calde: cafea, ceai, ciocolata calda,
-
In prepararea bauturilor reci: cocktail-uri, shake-uri,
-
In pregatirea micului dejun, alaturi de cereale sau fructe
-
In pregatirea sosurilor in care se marineaza carnea
-
Pentru preparea unor mancaruri in stil oriental (mai ales pentru mancarurile care contin carne de pui sau miel).