Pielea corpului reprezinta interfata dintre mediul intern si cel extern, oferind protectie impotriva diversilor factori nocivi: infectii, temperaturi extreme, traumatisme etc. Pe parcursul sezonului rece, pielea sufera diverse transformari, de la aspectul uscat pana la iritatie sau aparitia de eczeme.
Ce se intampla cu pielea iarna?
Aceasta dispune de o serie de mecanisme complexe cu scop de termoreglare, precum: terminatii nervoase, anexe ale pielii, circulatie sanguina, mediatori chimic. Organismul dispune de un sistem de aparare impotriva frigului, ce functioneaza in felul urmator: atunci cand este supus unor temperaturi foarte scazute, circulatia se directioneaza spre organele vitale, pentru ca acestea sa nu inghete. In acest proces, zonele cu vase sanguine de calibru mic, cat si cele cu circulatie terminala vor fi private de sange oxigenat. De aceea, acestea trebuie protejate optim, pentru a nu degera. In functie de cat de mult ati fost expus frigului, apar urmari atunci cand va intoarceti inapoi la temperaturi calde. Vasele de sange se relaxeaza, iar pielea se hraneste in totalitate cu oxigen, ramanand in urma o piele uscata sau crapata, existand posibilitatea de a aparea inflamatii sau chiar eczeme.
Cum o ingrijim corespunzator?
Atunci cand temperaturile sunt scazute, este necesar sa va imbracati corespunzator si sa va acoperiti mainile si capul. Pielea trebuie ingrijita cu o
crema hidratanta de calitate. Iarna, cremele fluide si lejere pot fi inlocuite cu cele mai grase, bogate in uleiuri nutritive. Acestea au o putere mare de pastrare a apei la nivelul epidermei. De asemenea, incercati sa nu faceti dus sau baie in apa fierbinte, ci doar calda. Dusurile extrem de lungi si cu apa calda indeparteaza stratul lipidic, ce protejeaza pielea mentinand apa in epiderma. Nu ezitati sa utilizati
balsam pentru buze sau o crema de galbenele, pentru a le pastra constant hidratate.
Hidratarea trebuie sa se produca si din interior, motiv pentru care se recomanda consumul de apa si fructe. Daca sunteti iubitor de ceaiuri, le puteti include in alimentatia zilnica. Si unghiile pot crapa daca nu sunt hidratate suficient, motiv pentru care se recomanda ingrijirea optima a acestora. Puteti utiliza atat ulei de masline, cat si ulei de bebelus pentru hidratarea lor. De asemenea, atat pielea corpului, cat si cea a fetei trebuie exfoliata, pentru a se indeparta celulele moarte.