Scortisoara provine din scoarta unui copac care se gaseste in tari precum China, Egipt, India Vietnam, Brazilia ?i Sri Lanka. Gustul aromat si cald al scortisoarei o face mai potrivita pentru a fi consumata iarna, insa aceasta se comercializeaza pe tot parcursul anului.
Scortisoara se gaseste sub forma tubulara, pudra sau ulei esential. Se recomanda a fi depozitata in recipiente de sticla, in loc uscat si racoros. In timp ce betisoarele se pastreaza vreme mai indelungata, pudra are un gust mai intens. Pudra de scortisoara se pastreaza pentru aproximativ 6 luni, in timp ce betisoarele rezista aproximativ 1 an. In general, mirosul intens este dat de prospetimea scortisoarei, cu cat e mai proaspata, cu atata e mai intens mirosul.
Scortisoara in cantitati moderate are numeroase beneficii pentru organism. Aceasta, consumata in cantitati mai mari de 3 linguri pe zi poate provoca diferite alegrii. Dintre beneficiile scortisoarei amintim urmatoarele:
-
are efect antioxidant.
-
lupta impotriva bacteriilor si este un conservant alimentar natural foarte bun.
-
prin proprietatile antivirale si anti-microbiene stimuleaza functionarea sistemului imunitar.
-
ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.
-
are efect de anti-coagulare a sangelui.
-
mirosul de scortisoara stimuleaza functia cognitiva si are efecte benefice asupra memoriei.
-
calciul si fierul continute, sustin sanatatea colonului si reduc riscul bolilor de inima.
Delicii pentru sezonul rece cu scortisoara:
-
Vin fiert cu fructe si scortisoara
Vinul fiert nu poate sa lipseasca din meniul de iarna, ori de cate ori simti nevoia sa te resfeti cu ceva cald si aromat apeleaza la un vin fiert.
Mod de preparare:
Pune intr-o cratita la foc mic 750 ml vin rosu, coaja de la o jumatate de lamaie si de la o jumatate de portocala, un baton de scortisoara, 4-5 cuisoare, ½ baton vanilie si o lingura cu miere. Lasa compozitia sa fiarba timp de 2-3 minute si gata! Toarna vinul cald in cana preferata si savureaza-l.
-
Biscuiti cu scortisoara si sofran
Scortisoara si sofranul sunt combinatia ideala pentru o gustare dulce de iarna.
Mod de preparare:
Prepara un aluat de biscuiti din 300 g faina, 200 g unt foarte rece, 1 ou, 100 grame zahar pudra, 1 lingurita cu scortisoara, 1 lingura de cacao, un varf de cutit de sofran si sare. Framanta pana se formeaza aluatul, apoi tine-l la frigider invelit in folie timp de o jumatate de ora.
Dupa care intinde aluatul într-o foaie grosuta si taie biscuiti cu ajutorul unor forme sau folosind gura unui pahar. Pune biscuitii intr-o tava unsa si tapetata cu hartie de copt si lasa-i la cuptor aproximativ 20 de minute.
-
Orez cu lapte si scortisoara
Mod de preparare:
Ia o jumatate de cana de orez si lasa sa se umfle timp de 5 minute in apa rece. Fierbe 3 cani de lapte cu un baton de scortisoara si un praf de sare. Adauga orezul cand laptele incepe sa fiarba si lasa sa fiarba timp de 15-20 de minute, amestecand des pentru a nu se prinde de fundul cratitei. Dupa care, da orezul la o parte, scoate batonul de scortisoara si adauga 3-4 linguri de miere si esenta de vanilie, dupa gust.
Pofta buna!