Alergiile reprezinta reactii ale sistemului imunitar al organismului sub actiunea unor microbi sau substante (numite alergeni). In timp ce pentru majoritatea persoanelor aceste substante nu reprezinta nicio problema si nu le pune viata in pericol, sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifica drept o amenintare. Putem intra in contact direct cu alergenii prin piele sau indirect prin mucoasele a diferite organe ori prin sistemul sanguin.
Nas infundat, stranut sau ochi care lacrimeaza – sunt trei dintre cele mai intalnite si frecvente simptome cauzate de alergia de primavara, aceasta fiind declansata in general de polen, praf, mucegai, intepaturi de insecte, anumite plante, par de animale, anumite substante din compozitia unor produse cosmetice sau de ingrijire. Exista si alimente care declanseaza frecvent reactii alergice, cum ar fi laptele, ouale, graul, fructele de mare, ciocolata, capsunile etc.
Alergiile se manifesta in forme si moduri fierite, de la om la om, insa principalele simptome, cele mai frecvent intalnite, sunt urmatoarele:
-congestia si secretiile mucoasei nazale;
-ochii inlacrimati si inrositi;
-tusea;
-stranutul;
-dureri de cap;
-usoare forme de urticarie;
-mancarimi ale pielii.
Cum se depisteaza alergiile?
Prevenirea si tratarea alergiilor trebuie sa se faca in mod corect, astfel ca depistarea acestora este extrem de importanta. In situatia in care observati ca aveti simptomele prezentate anterior, cel mai indicat este sa va prezentati la medicul de familie, care v ava trimite la un medic alergolog. Testele alergologice se realizeaza pentru a vedea la ce substante sunteti alergici, injectandu-se sub piele diferiti alergeni, pentru a vedea care este reactia organismului.
Pentru a combate in mod eficient alergiile de primavara, Biosimttera recomanda cateva remedii naturiste care va vor fi de mare ajutor:
Utilizata in mod special pentru ca intareste si stimuleaza functia sistemului imunitar, echinacea este un ajutor de nadejde si impotriva bolilor din sezonul rece (raceli, rinite, gripa, sinuzita etc.) si impotriva alergiilor de primavara. Echinacea poate fi consumata sub forma de ceaiuri, capsule, tincturi sau suplimente alimentare, fiind recomandat sa nu se depaseasca doza indicata.
Un antihistaminic natural, urzica nu este doar sanatoasa, ci este si excelenta impotriva alergiilor deoarece inhiba reactia sistemului imunitar la alergeni si calmeaza senzatia de ochi inrositi. Pentru a scapa de stranut si de mancarimile fetei, este recomandat ceaiul din frunze uscate de urzica.
Menta calmeaza simptomele alergiilor, astfel ca se recomanda consumarea a unei cani cu ceai in fiecare zi. Deoarece este extrem de eficienta in problemele oculare, oprind lacrimarea permanenta a ochilor, poti utiliza plicurile ramase de la ceai pe post de comprese pentru ochi (se pot lasa 5-10 minune pentru a actiona).