Cunoaştem cu toţii trunchiurile zvelte şi acoperite de coaja albă ale mestecenilor, unii dintre cei mai puţin pretenţioşi arbori în ceea ce priveste condiţiile de viaţă. Cu greu însă putem bănui ca în “vinele” acestor arbori se revarsă odată cu venirea primăverii unul dintre remediile cele mai rare şi mai valoroase ale anotimpului: “seva de mesteacăn”. Seva recoltată numai primăvara din trunchiul arborelui de mesteacăn, este un lichid foarte limpede, incolor, şi are un gust uşor dulceag foarte agreabil. Seva arborelui de mesteacăn conține puține zaharuri naturale (mai precis xilitol) care nu îngrașă, dar și valoroase proteine, vitamine, minerale și enzime sănătoase.
Principalii compuşi ai sevei sunt glucoza şi fructoza, derivaţi terpenici, vitamina C şi o serie întreagă de minerale valoroase: calciu, fosfor, cupru, magneziu, potasiu, mangan, zinc, sodiu şi fier. De asemenea, seva mai conţine: acizi organici, uleiuri esențiale, volatile, taninuri, saponine, vitamine și substanțe biologic active.
Dincolo de aceste minerale şi substanţe nutritive descoperite în sevă prin diferite analize de laborator, se poate remarca un factor suplimentar: energia vieţii. În cazul mesteacănului este vorba de existenţa unei forme deosebite de bioenergie, ce face ca seva să fie o “apă vie”, înzestrată cu capacitatea de a modifica starea energetică a organismului nostru.
Ca şi în cazul altor arbori, mestecenii sunt adevărate “centrale” de energie biologică, seva lor fiind puternic impregnată de această forţă ascendentă a arborelui. Tocmai de aceea, în urma curei cu sevă, în fiinţa noastră se poate simţi o veritabilă retrezire a puterii de regenerare şi ascensiune, atât din punct de vedere fizic, cât şi lăuntric, prin reactivarea puterilor sufleteşti şi mentale.
Beneficiile sevei de mesteacăn
Seva de mestacăn este recomandată celor ce consumă frecvent produse alimentare fabricate în mod industrial, au un ficat obosit sau lent, consumă cantităţi excesive de alcool, fumează, au colesterolul ridicat, trec printr-o perioadă de stres, au imunitatea scăzută, sau iau multe medicamente.
În prezent, seva de mesteacăn este folosită în întreaga lume și este considerată a fi un agent de detoxifiere extrem de eficient, care vizează două organe-cheie:
- Ficatul: prin captarea și neutralizarea deșeurilor toxice;
- Rinichii: prin eliminarea și filtrarea deșeurilor prin tractul urinar.
Există foarte puține ingrediente fitoterapeutice care sunt capabile de a ataca două sisteme de curățare și purificare majore ale corpului, în același timp.
Seva de mesteacăn are proprietăţi terapeutice, deoarece conţine tot ce e mai bun din mesteacăn, şi poate fi utilizată ca adjuvant în: afecţiuni hepatice, întreaga gamă a afecţiunilor renale, inclusiv calculoza, edeme cardiorenale, artroză, reumatism, gută, diabetul zaharat (îndeosebi ca prevenire), boli respiratorii, hipercolesterolemie, dermatoză, tonic capilar.
Acidul betulinic pe care îl conține mesteacănul îl face cu adevărat “arborele vieții”, așa cum mai este cunoscut în termenii populari. Seva de mesteacăn conține acest acid și tratează cancerul, acest acid fiind prezent în seva de mesteacăn mai ales primăvara. Efectul acestui acid este unul citostatic asupra celulelor maligne din formațiunile tumorale de pe sistemul nervos. Printre cancerele pentru care se recomandă seva de mesteacăn sunt cel ovarian, cancerul mamar și cancerul pulmonar.
Seva de mesteacăn este un foarte bun tonic fizic și psihic. Pentru că are extrem de puține calorii dar foarte multe proprietăți nutritive, seva de mesteacăn este ideală în curele de slăbire care, altfel, pot secătui organismul de vitamine și minerale esențiale.
Seva de mesteacăn este eficientă și în fortificarea copiilor, sportivilor şi a persoanelor care vor să își imunizeze și vitaminizeze organismul.
Seva de mesteacăn reface celulele, ţesuturile şi regenerează pielea. Folosită pentru faţă întinereşte tenul, reduce ridurile şi curăţă petele.
Seva de Mesteacăn se administrează în stare pură, în cure de cel putin 2-3 săptămâni, câte 0,5-1,0 litri pe zi.
Florile de soc - de la uzul extern până la cel intern, florile de soc nu încetează să uimească prin efectele sale pozitive – proprietăţi laxative, sudorifice, antiinflamatoare şi dezinfectante şi multe altele.
Infuzia de soc este cunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante, scăderea nivelului de colesterol, îmbunătăţirea vederii, stimularea sistemului imunitar, îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi pentru tuse, răceli, gripă, infecţii bacteriene, virale şi amigdalită. Ceaiul de soc a fost folosit pentru a trata epidemia de gripă din Panama în anul 1995.
Bioflavonoide şi alte proteine din sucul acestuia distrug virusurile, răcelile şi gripa care au capacitatea de a infecta celula. Persoanele cu gripă care au consumat ceai de soc au raportat simptome mai puţin severe, vindecându-se mult mai rapid faţă de persoanele care nu au consumat.
Florile de soc conţin pigmenţi organici, tanin, aminoacizi, carotenoide, flavonoide, zahăr, rutin, acid viburnic, vitaminele A şi B şi o cantitate mare de vitamina C. Ele sunt, de asemenea, un uşor laxativ, un diuretic, şi au proprietăţi sudorifice. Flavonoizii, inclusiv quercetina, se consideră că reprezintă acţiunile terapeutice ale florilor de soc şi fructelor de pădure. In conformitate cu ultimele studii, aceste flavonoide includ antociani, care sunt antioxidanţi puternici şi care protejează celulele împotriva deteriorării.
Studiile realizate, au stabilit faptul că socul stimulează sistemul imunitar al organismului şi este benefic în tratarea cancerului şi a pacienţilor suferinzi de SIDA. Gama larga de beneficii medicale (de la gripă şi răceală, la astm, diabet zaharat şi pierderea în greutate) se datorează, probabil, consolidării sistemului imunitar al fiecărui individ.