Siropul din flori de cocos, cunoscut si ca sirop din palmier de cocos, are un indice glicemic mai mic decat zaharul si decat siropul de agave si o aroma de caramel. Se poate folosi pentru indulcirea cafelei, a ceaiului sau a produselor de patiserie, se poate adauga in iaurt, in cocktail-uri ori smoothie-uri, sau in retete specifice bucatariei de Est. Este obtinut din nectarul bobocilor de floare de palmier de cocos, colectat in recipiente de bambus in urma crestarii spandixului (inflorescenta cu flori mici crescute pe o tulpina carnoasa invelita intr-o spata protectoare, precum la florile de cala), si evaporarea ulterioara a surplusului de apa continut. Initial seva dulce/nectarul contine 80 la suta apa si este translucida, este adunata apoi in vase mari si incalzita la temperaturi moderate pentru evaporarea apei pe care o contine, transformandu-se intr-un sirop vascos numit „Toddy” de localnici.
Prin comparatie cu zaharul alb sau cu siropul de porumb, care nu contin nutrienti vitali organismului uman, zaharul de cocos contine anumite cantitati de substante nutritive, in principal minerale (de: fier, zinc, calciu, potasiu), o serie de acizi grasi cu lant scurt, polifenoli si antioxidanti. Continutul sau de inulina, fibra ce poate incetinii absorbtia glucozei, explica de ce indicele sau glicemic este mai mic decat al zaharului alb. In plus, procesul de obtinere al siropului si al zaharului de cocos este unul mult mai natural si nu implica folosirea agentilor de albire sau a conservantilor.
Valori nutritionale | UM | /100g |
Valoare energetica | kJ | 1309,0 |
kcal | 312,0 | |
Grasimi | g | 0,1 |
acizi grasi saturati | g | 0,0 |
Glucide | g | 78,0 |
zaharuri | g | 78,0 |
Proteine | g | 0,0 |
Sare | g | 0,13 |
Recomandari: siropul de cocos se poate utiliza ca inlocuitor al zaharului, similar altor siropuri. Il puteti adauga in ceai, cafea, shake sau smoothie, se poate folosi ca topping pentru clatite, vafe ori alte dulciuri sau poate inlocui zaharul in retetele diferitelor produse de panificatie si patiserie, in bauturi etc.