Amarantul este una dintre cele mai vechi si mai hranitoare plante /pseudocereale cultivate din lume. Este perfect pentru terciul de dimineata, pentru preparat paine sau diverse prajituri si se poate folosi la ingrosat supe si in mancaruri cu cereale.
Amarantul (Amaranthus spp.), cunoscut mai bine sub numele de stir, este o planta foarte raspandita cultivata ca leguma, pentru semintele sale sau ca planta ornamentala, cunoscandu-se 70 de specii cu inflorescenta ce variaza de la violet si rosu la verde sau galben. Rezistent, productiv si usor de cultivat, amarantul reprezenta se pare 80% din consumul caloric al aztecilor inainte de cucerirea acestora de catre spanioli, era folosit in Mezoamerica la prepararea de bauturi si alimente rituale, iar in zilele noastre este cultivat ca cereala in special in Asia (India, China, Nepal si alte state tropicale).
Stirul este foarte bogat in vitamine (B6, B5, B9), minerale (de mangan, fosfor, magneziu, fier, zinc), proteine (lizina), acizi grasi polinesaturati (acid linoleic), fiind benefic atat organismului uman cat si gradinilor (aeriseste solul). Continutul ridicat de lizina, un aminoacid esential aflat in cantitati mici in cereale si alte surse vegetale, precum si cel redus de leucina si treonina, aminoacizi esentiali aflati in cantitati mari in cerealele comune (germeni de grau, ovaz si porumb), recomanda includerea amarantului in dieta alaturi de cerealele de baza. Amarantul are textura asemanatoare grisului (ceva mai gumos), fiind foarte potrivit pentru budinci, dar si pentru ingrosarea supelor crema, drept cereale pentru micul dejun etc.
Ingrediente:
100% amarant*. *ingredient din agricultura ecologica.
Recomandari
Amarantul, spalat in prealabil intr-o sita deasa, se fierbe in apa intr-o proportie de 1: 2 (1 portie de amarant la 2 portii de apa) aproximativ 20 minute.
Valori Nutritionale/100g
Energie: 1566kJ / 369kcal;
Proteine: 14g;
Grasimi: 7.0g, din care acizi grasi saturati: 1.0g;
Carbohidrati: 59g, din care zaharuri: 2.0g;
Fibre: 7.0;
Sare: 0g.
Produs in Polonia cu ingrediente din India.