Amarantul (Amaranthus, stir), desi este utilizat si consumat asemenea cerealelor nu face parte din familia acestora (Poaceae/Graminee), fiind astfel o pseudocereala. Este lipsit de gluten si foarte bogat in vitamine (B6, B5, B9), minerale (mangan, fosfor, magneziu, fier), proteine (lizina) si acizi grasi polinesaturati (acid linoleic). Continutul sau de aminoacizi il completeaza bine pe cel al cerealelor si are un procent ridicat de squalen, un antioxidant foarte puternic, benefic pentru curatirea organismului si inlaturarea efectelor negative datorate poluarii mediului inconjurator. Amarantul e folosit traditional ca astringent nutritiv si tonic, pentru a trata diareea sau ca antihemoragic.
Valori nutritionale | UM | /100g |
Energie | KJ | 1565 |
kcal | 374 | |
Proteine | g | 14,5 |
Carbohidrati | g | 56,8 |
zaharuri | g | 1,7 |
Lipide | g | 6.5 |
acizi grasi saturati | g | 1,7 |
Fibre | g | 9,3 |
Sare | g | 0,0525 |
Recomandari: amarantul are textura asemanatoare intr-o oarecare masura grisului dar ceva mai gumoasa, fiind foarte potrivit pentru budinci sau pentru ingrosarea supelor crema, la cerealele pentru micul dejun sau chiar ca garnitura, fiert si usor condimentat, in loc de orez sau cus-cus. Sub forma de faina poate inlocui in majoritatea retetelor 25-30% din faina alba sau integrala, dar are nevoie de ceva mai multa apa.
Pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive ale semintelor de amarant, este de preferat ca inainte de preparare sa fie lasate sa fermenteze cel putin 12 ore in de circa doua ori mai multa apa calduta, in care s-a adaugat in prealabil o lingura de iaurt, lamaie sau otet.