Graul spelta are un gust deosebit si un continut mai ridicat de substante nutritive prin comparatie cu graul obisnuit si se poate consuma fiert sau sub forma de faina. Faina obtinuta din graul spelta este de foarte buna calitate pentru brutarii, nefiind necesara adaugarea de substante ameliorante, desi prin macinare se pierde o mare parte din substantele proteice.
Ingrediente: grau spelta integral* 100%. *ingredient certificat ecologic.
Alergeni: poate contine urme de alune, nuci, susan, soia.
Preparare: se inmoaie graul mai multe ore in apa, apoi se clateste si se fierbe in apa proaspata sarata (de trei ori volumul sau) circa 90 minute.
Stiati ca: graul spelta (Triticum aestivum ssp. spelta este o specie hexaploida de grau cultivata inca din epoca bronzului mai ales de catre popoarele germanice. Se pare ca a rezultat initial prin hibridare dintr-o specie tetraploida cultivata de grau, precum graul emmer si o specie salbatica diploida cunoscuta sub numele de iarba-caprei (Aegilops tauschii), dar unele soiuri tarzii din Europa, aparute acum 8000 de ani, pot fi rezultatul unei a doua hibridizari dintre graul emmer si o varianta a graului spelt. pentru paine. Are bobul sticlos ce ramane „imbracat“ in palee dupa treierat si rezistent la ger si boli. Desi are un continut ridicat de gluten (1, 27), graul spelta este usor digerabil datorita proteinelor pe care le contine si datorita structurii amidonului sau. Substantele nutritive din graul spelta au o solvabilitate rapida in apa, de aceea sunt asimilate mai usor iar procesul de digerare este mai putin intens.
Energie: 1428 kJ / 338 kcal
Proteine: 12 g
Grasimi: 2.7 g din care acizi grasi saturati: 0.3 g
Carbohidrati: 62 g din care zaharuri: 1.0 g
Sare: 0 g
Tara de origine: Germania.
Produs in Polonia.