Graul spelta (Triticum aestivum spp. spelta) este o specie hexaploida de grau cultivata inca din epoca bronzului, mai ales de catre popoarele germanice. Are bobul sticlos ce ramane „imbracat in palee dupa treierat, cu un continut foarte bogat in gluten si este rezistent la ger si boli. Faina obtinuta din graul spelta este de foarte buna calitate pentru brutarii, nefiind necesara adaugarea de substante ameliorante.
Graul spelta are un gust deosebit si, comparativ cu graul comun are un continut mai ridicat de substante nutritive (proteine, aminoacizi, minerale, acizi grasi nesaturati) si L-Tryptophan (precursorul hormonului de buna-dispozitie), contine Thiocyanat ( cu efect vitalizant, de stimulare a imunitatii si antiinflamator) si preia mai putine metale grele din mediul inconjurator.
Mod de intrebuintare: se poate utiliza pentru gris cu lapte, budici, papanasi, galuste cu prune, prajituri si patiserii.
Produs in Ungaria.