Lintea maro este excelenta in preparate tocate, ca adaos la supe, salate, preparate vegetale, tocanite si pireuri sau chiar in pateuri vegetariene si paine.
Preparare: se spala si se fierbe 45 minute in de doua ori mai multa apa. Sarea se adauga la sfarsitul fieberii.
Ingrediente: linte maro*. *ingredient din agricultura ecologica.
Stiati ca: lintea este selectata de revista Health ca unul dintre cele mai sanatoase cinci alimente, in combinatie cu cereale (orez, paste, etc.) fiind o sursa completa de proteine.Populara in parti ale Europei si aliment de baza in tot Orientul Mijlociu si India, lintea este de secole folosita ca substitut pentru carne. Cu aproximativ 30% din calorii date de proteine, lintea ocupa locul trei ca procent de proteine din greutatea sa, după soia si canepa. Este o sursa esentiala de proteine ieftine in multe parti ale lumii, in special în Asia de Vest si India, zone cu populatii vegetariene numeroase. Proteinele sale includ in special aminoacizii esentiali izoleucina si lizina, dar este mai deficitara in doi aminoacizi esentiali (metionina și cisteina). Cu toate acestea, sub forma incoltita are niveluri suficiente din toti aminoacizii esentiali, inclusiv metionina și cisteina. In afara proteinelor, lintea are in compozitie fibre alimentare (11% in lintea rosie si 31% in lintea verde), vitamine din grupa B (B9, B1, B6 si B5), minerale (mangan, fosfor, fier, zinc, magneziu, cupru).
Energie: 1241 kJ / 296 kcal
Proteine: 26 g
Grasimi: 1.1 g din care acizi grasi saturati: 0.2 g
Carbohidrati: 30 g din care zaharuri: 2.0 g
Sare: 0.02 g
Tara de provenienta: Polonia.
Tara de origine a ingredientelor: Turcia.