Orezul basmati este un orez aromat cu bob lung originar din nordul Indiei si Pakistan, cu o aroma apropiata de cea a floricelelor de porumb sau a nucilor prajite. Basmati in hindi semnifica plin de aroma, aceasta aroma, dublata de lungimea neobisnuit de mare a boabelor fierte, deosebindu-l de celelalte tipuri de orez. Prin fierbere, orezul basmati isi mareste doar lungimea, boabele devenind lungi si subtiri, mai uscate prin comparatie cu alte tipuri de orez si „separate” unele de altele, orezul fiind mai pufos. Deoarece orezul basmati are, conform „Canadian Diebetes Association”, un index glicemic mediu situat intre 56 si 69, spre deosebire de orezul obisnuit al carui index glicemic este 89, este mai potrivit pentru diabetici decat alte cereale si decat produsele de patiserie obtinute din faina alba.
Ingrediente: orez basmati integral. *ingredient din agricultura ecologica.
Preparare: dupa ce se spala se fierbe la foc mic 35 de minute in de doua ori mai multa apa.
Energie: 1490 kJ / 351 kcal
Proteine: 7.8 g
Grasimi: 2.2 g din care acizi grasi saturati: 0.6 g
Carbohidrati: 74 g din care zaharuri: 1.4 g
Sare: 0.03 g
Tara de provenienta: Polonia.
Tara de provenienta a ingredientelor: Pakistan.