Orez brun cu bob rotund din culturi ecologice, Biorganik.
Prin comparatie cu orezul albit (alb), care prin prelucrarile ulterioare pierde cea mai mare parte a fibrelor si a vitaminelor B, ca si o mare parte din minerale, ramanand doar o sursa bogata in carbohidrati, orezul brun contine un procent ridicat de fibre, de vitamine din complexul B (B1, B6 si B3) si de minerale de mangan, magneziu si fosfor.
Orezul cu bob rotund (scurt) contine 12-19% amiloza, astfel incat dupa fierbere boabele sale devin moi si usor gumoase si se „lipesc” destul de repede unele de altele, desi raman totusi separate.
Valori nutritionale | UM | /100g |
Energie | KJ | 1411 |
kcal | 337 | |
Proteine | g | 7.5 |
Carbohidrati | g | 77.4 |
Lipide | g | 1.9 |
Contine minerale (fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu, sodiu), vitamine (B1, B2, B3, B6, E).
Recomandari: se intrebuinteaza in general ca garnitura sau desert. Pentru preparare spalati bine orezul, adaugati de 2-2,5 ori mai multa apa si fierbeti-l la foc mic 30-40 de minute. Luati apoi oala de pe foc, acoperiti-o cu un prosop de bucatarie si lasati orezul sa se inmoaie.