Inlocuieste cu succes cerealele sau pastele traditionale, fiind perfecta ca ingredient in supe, ca garnitura langa preparate de legume sau sosuri, in produse de patiserie si deserturi.
Preparare: se recomanda pentru fierbere turnarea boabelor de quinoa pe o sita fierbinte si fierberea lor asa 25 minute in de doua ori mai multa apa. Sarea se adauga la sfarsitul fieberii.
Ingrediente: quinoa neagra*. *ingredient din agricultura ecologica.
Stiati ca: quinoa este o specie de talpa-gastei considerata cereala dar inrudita cu sfecla si spanacul, originara din America de Sud unde creste la mari altitudini (chiar la 4000 m). In starea lor naturala, semintele sale mici si relativ rotunde sunt acoperite de un strat de saponine cu gust amar datorita caruia sunt evitate de pasari, necesitand astfel o protectie minima pe parcursul cultivarii. Pot avea variate culori, de la alb la rosu sau neagru, au un continut redus de acizi grasi saturati si unul foarte mic de colesterol si sodiu, sunt o buna sursa de vitamina B9, magneziu si fosfor, si una foarte buna de mangan, continand in general in 100 g: 6 g lipide (din care 1 g acizi grasi saturati), 64 g carbohidrati (din care 7 g fibre alimentare), 14 g proteine si 5 mg de sodiu. Numita de catre incasi chisaya mama (mama tuturor cerealelor), q. a crescut recent in popularitate datorita studiilor efectuate pe semintele sale care i-au scos in evidenta faptul ca este foarte hranitoare si benefica pentru sanatatea umana. Acestea au atras atentia asupra prezentei in q. a anumitor fitonutrienti antioxidanti, a unei proportii deosebit de concentrate a doi flavonoizi (quercetin si kamferol), uneori chiar mai concentrate decat in merisoare, precum si a unui numar mare de fitonutrienti antiinfamatori, acestia din urma putand explica rezultatele studiilor preliminare ce dovedesc riscul scazut de probleme inflamatorii (inclusiv obezitate) la animalele hranite cu q.. Prin comparatie cu cerealele, in q. sunt prezente proportii mai mari de grasimi, aceasta putand furniza cantitati importante de acizi grasi mononesaturati (sub forma acidului oleic) si ceva mai mici de acizi grasi omega-3 (alfa linolenic).
Energie: 1727 kJ / 409 kcal
Proteine: 14 g
Grasimi: 7.1 g din care acizi grasi saturati: 0 g
Carbohidrati: 69 g din care zaharuri:2.3 g
Sare: 0 g
Tara de provenienta: Polonia.
Tara de origine a ingredientelor: Peru.