Untul de cacao este o grasime vegetala comestibila de culoare galben pal, cu gust si aroma de cacao, aflata sub forma solida la temperatura camerei dar care se topeste la temperatura corpului uman. Fiind una dintre cele mai stabile grasimi si avand in compozitie antioxidanti naturali, poate fi pastrat in conditii optime 2-5 ani. Este folosit pe scara larga pentru obtinerea ciocolatei si a altor produse de cofetarie, dar si in sapunuri si produse cosmetice si farmaceutice (supozitoare). Are un continut ridicat de grasimi saturate derivate din acidul stearic si acidul palmitic si doar urme de teobromina/cofeina.
Boabele de cacao sunt semintele arborelui de cacao (Theobroma cacao), arbore vesnic verde de mica inaltime (4-8 m), ce creste in regiunile tropicale din America Centrala si de Sud. Din fructele sale ovoidale, cu lungimea de 15-30 cm si culoare initiala verde, rosu sau violet, respectiv galben sau portocaliu la maturitate, dupa indepartarea cojii groase (2 cm grosime) si a pulpei mucilaginoase ce sustine semintele, se obtin boabele crude de cacao, de culoare violet maroniu si mai rar albe. Acestea sunt lasate cateva zile sa fermenteze, sunt prajite iar apoi le este indepartata coaja, proces in urma caruia rezulta penitele de cacao din care este extras in continuare untul de cacao, folosind prese hidraulice sau prin procesul Broma (scurgerea gravitationala a grasimii din boabe/pudra de cacao, la temperaturi la care aceasta se afla sub forma fluida).
VALORI NUTRITIONALE | UM | /100G |
---|---|---|
Energie | kcal | 884 |
Acizi grasi saturati | g | 59.7 |
Acizi grasi nesaturati | g | 32.9 |
polinesaturati |
g | 3 |
Omega 3 |
mg | 100 |
Omega 6 |
mg | 2800 |
Vitamine E, K |
Recomandari: se recomanda lichefierea untului de cacao, pe baie de aburi, inainte de utilizare.
Produs/Cultivat in Peru.
Tara de provenienta: Marea Britanie.