Zahar nerafinat obtinut din mugurii florali ai palmierului de cocos. Lipsit de aroma nucii de cocos, se caracterizeaza printr-o nota usoara de caramel si poate fi folosit la copt, in deserturi si la indulcirea bauturilor calde.
Zaharul de palmier era initial obtinut din seva de palmieri Palmyra, seva de curmal (Phoenix dactylifera) sau de curmal de zahar/indian (Phoenix sylvestris), dar astazi este produs din seva de Arenga pinnata (numit si palmier de zahar). Adesea zaharul de palmier este comercializat sub diferite nume ce evidentiaza specia de palmier din care provine, spre exemplu zahar de cocos, modalitatea de obtinere fiind identica. Pentru producerea siropului, seva culeasa in urma crestarii inflorescentelor palmierului este fiarta si apoi comercializata ca atare sau cristalizata sub diferite forme si marimi. Thailanda produce insa zahar si din seva trunchiului de palmier de zahar, numindu-l zahar de palmier, cel obtinut din inflorescentele palmierului de cocos purtand aici numele de zahar de cocos.
Zaharul de nuca de cocos, cunoscut si sub numele de zahar de cocos, zahar de palmier de nuca de cocos sau zahar din seva / flori de cocos, este obtinut din seva bobocilor de floare de palmier de cocos. Este crestat spandixul (inflorescenta cu flori mici crescute pe o tulpina carnoasa invelita intr-o spata protectoare, precum la florile de cala) si se colecteaza in recipiente de bambus seva dulce/nectarul (are 80% apa si este translucida) care curge din crestatura facuta. Adunata apoi in vase mari, aceasta se incalzeste la temperaturi moderate pentru evaporarea apei pe care o contine, transformandu-se intr-un sirop vascos numit ,,Toddy" de localnici. Este comercializat sub aceasta forma, ca sirop, cristalizat, ca pasta moale sau sub forma de calupuri de diferite forme. Zaharul de nuca de cocos a fost folosit ca indulcitor traditional de mii de ani Asia de Sud si de Sud-Est, unde de palmierii de nuca de cocos sunt o sursa de hrana abundenta. Chiar daca in unele zone, mai ales in Thailanda, termenii "de zahar de nuca de cocos" si "zahar de palmier" sunt adesea folosite alternativ, zaharul de nuca de cocos este diferit, ca gust, textura si metode de fabricare, fata de zaharul de palmier, acesta din urma fiind obtinut din seva din tulpini de palmier Palmyra, curmal, curmal de zahar, palmier sago sau palmier de zahar.
Prin comparatie cu zaharul obisnuit sau cu siropul de porumb, care nu contin nutrienti vitali organismului uman, zaharul de cocos contine anumite cantitati de substante nutritive, in principal minerale (de: fier, zinc, calciu, potasiu), o serie de acizi grasi cu lant scurt, polifenoli si antioxidanti. Continutul sau de inulina, fibra ce poate incetinii absorbtia glucozei, explica de ce indicele sau glicemic este mai mic decat al zaharului alb. In plus, procesul de obtinere al siropului si al zaharului de cocos este unul mult mai natural si nu implica folosirea agentilor de albire sau a conservantilor.
Ingrediente:
zahar din palmier de cocos* - 100%. *ingredient din agricultura ecologica.
Valori Nutritionale/100g
Energie: 1602 kJ / 377 kcal;
Proteine: 1.9 g;
Grasimi: 0.4 g, din care acizi grasi saturati: 0 g;
Carbohidrati: 93 g, din care zaharuri: 90 g;
Sare: 0.9 g.