Descriere
Frunze de stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) de calitate superioara, ecologice, culese manual.
Modalitate de preparare: frunzele se pun intr-un recipient potrivit, se toarna apa fierbinte (70-80 grade Celsius) deasupra si indulciti bauturile cu aceasta infuzie sau adaugati frunzele peste alte plante si infuzati-le impreuna, ca ceai.
Stiati ca: Stevia rebaudiana apartine familiei Asteraceae, din care face parte si floarea-soarelui, planta datorandu-si numele lui Petrus Jacobus Stevus (Pedro Jaime Esteve 1500-1556), botanist si medic spaniol care a studiat-o pentru prima data.
Intrebuintarea sa ca indulcitor a inceput in America de Sud, unde populatia Guarani a folosit-o in acest scop mai bine de 1500 de ani, numind-o ,,ka'a he'e" ("planta dulce").
Responsabile pentru gustul sau dulce sunt o serie de glucozide, in general steviozida si rebaudiozida A si C si dulcozida A, compusi cu un gust de pana la 300 de ori mai dulce decat al zaharului, ce au in acelasi timp un efect neglijabil asupra glucozei din sange.
Acest aspect este foarte important pentru diabetici si pentru persoanele cu diete cu un consum redus de carbohidrati. Dar pe langa gustul dulce, Stevia rebaudiana pare a oferi si alte benficii organismului uman.
Indienii Guarani o foloseau si ca tonic cardiac, in cazuri de obezitate, hipertensiune sau arsuri la nivelul stomacului si pentru reducerea nivelului de acid uric, iar medicina traditionala din Brazilia si Paraguay o recomanda ca hipoglicemiant, hipotensiv, diuretic, cardiotonic si tonic sau pentru tratarea cariilor, a infectiilor, a oboselii si a depresiilor.
Se pot consuma si frunze in stare proaspata, sub forma de infuzie sau adaugate in alimente.
Produs in Polonia.