Ingrediente: fulgi de hrisca din crupe*. *ingredient certificat ecologic.
Tara de provenienta: Polonia.
Preparare: se pot consuma ca atare, inmuiati in apa sau lapte sau se fierb 5 minute in de doua ori mai multa apa / lapte.
Stiati ca: hrisca este o planta ierboasa de origine asiatica din familia Polygonaceae, familie din care mai fac parte macrisul, rubarba (reventul) si stevia creata, hrisca atinge o inaltime de 20-60 cm si este cultivata pentru semintele sale consumate similar cerealelor. A inceput sa fie cultivata probabil in jurul anului 6000 i.e.n, se pare ca in vestul Chinei, dar si in Europa exista dovezi conform carora hrisca este cultivata in Finlanda cel tarziu in anul 5300 i.e.n, iar in Balcani in jurul anului 4000 i.e.n., in Neoliticul mijlociu. Nu contine gluten, este o sursa bogata in amino acizi, vitamine, minerale si antioxidanti, cu putine calorii si fara grasimi. Un beneficiu major al boabelor de hrisca, prin comparatie cu cerealele, este compozitia unica de aminoacizi datorita careia are actiuni biologice speciale. Semintele sale nu contin gluten, au amidon (70-80%), proteine (18%) si minerale, sunt bogate in vitamine sanatoase si nu sunt alergene. Contin bioflavonide (rutin) cu efect antioxidant si benefice pentru imbunatatirea circulatiei si pentru intarirea venelor, fiind de ajutor in caz de varice. Crupa de hrisca este utila in special la bolile stomacului si intestinelor, diabetul zaharat, anemia si tulburarea sistemului nervos. Hrisca se poate consuma cruda, fiarta sau prajita, simpla sau in amestec cu alte alimente sau sub forma de faina, de asemenea in numeroase combinatii. Este excelenta pentru inviorarea unei salate. In arhipelagul nipon taieteiii japonezi de hrisca sunt, alaturi de orez, un aliment de baza.
Energie: 1470 kJ / 347 kcal
Proteine: 10.0 g
Grasimi: 1.7 g din care acizi grasi saturati: 0.4 g
Carbohidrati: 71 g din care zaharuri: 0.3 g
Sare: 0 g