Cu toate ca este unanim considerata cereala, hrisca este de fapt o samanta, bogata in flavonoid-gligozidul cunoscut ca rutina. Acesta intareste si tonifiaza peretii celor mai mici vase de sange, capilarele, facand hrisca utila in caz de degeraturi si pentru fragilitatea capilarelor.
De asemnea, terapeutii naturisti o recomanda pentru tratamentul venelor varicoase. Rutina este un ajutor excelent in tratamentul tensiunii arteriale mari si pentru intarirea arterelor.
Principalii constituenti cunoscuti pentru fulgi de hrisca: proteine (acizi aminatu pretiosi histidina, arginina, lizina, cistina, triptofan), materii amilacee, materii grase, vitamina P, rutina, saruri minerale (mai mult decat in grau), fosfor, magneziu.
Fulgii de hrisca se inmoaie foarte repede in lichide fierbinti, deci nu trebuiesc fierti. De aceea fulgii de hrisca trebuiesc adaugati in mancare la sfarsit (dupa fierberea acesteia).
Se pot adauga astfel in supe, ciorbe, mancaruri sau in diferite deserturi cu lapte, fructe, miere. Pentru prepararea sarmalelor, ardeilor umpluti etc., fulgii de hrisca se inmoaie cateva minute in apa fierbinte apoi se amesteca compozitia care se introduce in cuptor.
Se inmoaie fulgi de hrisca in apa fierbinte timp de 3 minute. Se strecoara si se amesteca cu rosiile si condimentele date prin mixer. Optional sosul obtinut se poate cali cateva minute cu ceapa si usturoi. Se consuma la pizza, paste, cartofi la cuptor si alte preparate delicioase.
Ingrediente: fulgi de hrisca bio, din agricultura ecologica.
Detalii Fulgi de hrisca, BIO 500g
Cantitate 500 g
Certificat RO-ECO-008 produs ecologic (organic, eco, bio)