amidon de porumb*, cultura starter
*provin din agricultura ecologica
Coaceti pâine fara drojdie!
Cu fermentul pentru copt puteti coace fara drojdie pâinea dumneavoastra vegana si veti obtine astfel un gust natural, fin, dar si aromat.
Mod de preparare si ingrediente: 1 plic de ferment pentru copt Biovegan, 550 g faina integrala, 1 lingurita sare de mare, 500 ml apa calduta.
Recomandare: cel mai bine se potriveste faina de grâu sau cea de alac (nu folositi secara).
1. Într-un recipient mai înalt si îngust puneti 350 ml apa calduta si varsati încet continutul unui plic în timp ce amestecati cu telul. Apoi adaugati cu o lingura de lemn (nu din metal) 300 g faina integrala si amestecati bine si uniform, iar la urma presarati niste faina integrala deasupra. Acoperiti bine recipientul si înveliti-l cu prosoape într-o punga de plastic (efect termic), iar apoi asezati-l într-un loc constant de cald la o temperatura de 30 – 35 °C (verificati cu termometrul) timp de aprox. 12 ore.
2. Adaugati înca 150 ml apa calduta în compozitie, apoi amestecati 150 g faina integrala si presarati niste faina si deasupra. Acoperiti din nou, împachetati bine si lasati compozitia într-un loc cald (30 – 35 °C) timp de aprox. 5 -8 ore. Aluatul ar trebuie sa creasca acum cu jumatate din volumul sau.
3. În continuare adaugati 100 g faina integrala si o lingurita de sare de mare si amestecati bine, apoi asezati compozitia într-o tava unsa în prealabil si tapetata cu faina. Acoperiti din nou, împachetati bine si lasati la dospit într-un loc cu temperatura constanta (30 – 35 °C) timp de 2 ore.
4. Apoi puneti pâinea în cuptorul preîncalzit la 180° C si lasati-o 60 minute la copt.
5. Rasturnati pâinea din forma pe un gratar pentru a se raci. Este im portanta respectarea stricta a instructiunilor referitoare la timp si temperatura.
Sfatul lui Käthe: În faza a 3-a adaugati niste seminte de floarea soarelui si de dovleac sau condimente pentru pâine.