Descriere
Vanilie de Bourbon din Madagascar, unde micii agricultori se ocupa de cultivarea laborioasa si adesea si de prelucrare. Se incepe cu polenizarea orhideelor de vanilie, cand o mica membrana din fata pistilului florii este strapunsa cu un ac si stigmatul si anterele sunt apoi presate impreuna. Este o munca exasperanta pentru mainile neantrenate, dar cei instruiti reusesc sa polenizeze pana la 1.200 de flori pe zi. In decurs de sase pana la opt luni, fiecare floare polenizata produce o capsula verde de pana la 20 de centimetri lungime, adesea numita si pastaie. Cu putin timp inainte ca acestea sa inceapa sa se coaca si sa-si schimbe culoarea de la verde la galben, pastaile sunt recoltate individual, manual. Urmeaza un proces de fermentatie si uscare care dureaza multe luni, in urma caruia culoarea pastailor devine negru maroniu.
Stiati ca?
Vanilia este fructul unei orhidee tropicale originara din padurile tropicale umede ale Americii Centrale, fiind pe locul doi in topul celor mai scumpe condimente din lume, dupa sofran. Este folosita in principal ca mirodenie si in industria parfumurilor dar are si proprietati medicinale. Era folosita de azteci si totonaci ca stimulent si afrodisiac dar are si proprietati calmante, antispasmodice si antidolorifice specifice, reduce senzatia de foame, este antioxidanta iar vanilina, componenta sa de baza, este antiseptica si antibacteriana.
Ingrediente:
pastaie de vanilie Bourbon*. *ingredient din agricultura ecologica.