Condiment popular in Europa Centrala si Scandinavia, „semintele” de chimen sunt de fapt fructele uscate de Carum carvi, planta din familia Apinaceae/Umbelliferae, familie ce include patrunjelul si chimionul. Cu aroma sa usor dulce si intepatoare si gustul picant, este folosit mai ales in preparate pregatite la cuptor, la prepararea painii cu seminte, a mancarurilor pe baza de varza, a supelor si a unor varietati de branza sau a unor lichioruri.
Chimenul este des confundat cu chimionul (Cuminum cyminum), fructele sale uscate, uniform eliptice si brazdate adanc, fiind insa mai mici, mai inchise la culoare si cu o aroma mai putin iute decat cele de chimion.
Fructele uscate de chimen sunt bogate in fibre alimentare, minerale (de fier, calciu, magneziu, mangan, fosfor, cupru, potasiu, zinc), vitamine (C, complexul B), proteine si uleiuri eterice.
Chimenul regleaza functiile stomacului, este antiinflamator intestinal, carminativ, stomahic si galactogog, trateaza anorexia, hemoroizii, dismenoreea, bronsita si colicile intestinale, regleaza menstruatia si elimina viermii intestinali, ajuta cu succes in tratarea gastritei, constipatiei si a altor afectiuni intestinale si la scaderea colesterolului sanguin.