Rozmarinul este o planta cu frunze micute, foarte inmiresmate si bogate in uleiuri volatile, folosite de secole ca adjuvant al memoriei.
Compozitia frunzelor de rozmarin:
Frunzele micute si alungite au in compozitie cantitati mari de uleiuri volatile, acid rozmaric, alcaloizi, rozmaricina, principii amare si substante saponine cu nucleu triterpenic.
Toate aceste substante ii confera rozmarinului proprietati secretoare asupra sucului gastric, ajutand sistemul digestiv, antispastice, diuretice, stimulante pentru sistemul nervos.
Rozmarin - beneficii pentru sanatate:
Cum se utilizeaza rozmarinul?
Frunzele de rozmarin proaspete sau uscate si macinate se folosesc pentru asezonarea diverselor preparate culinare, conferindu-le o aroma deosebita.
Tot din frunze de rozmarin bine uscate se poate prepara si ceai: 1 lingurita de frunze la 250ml de apa clocotita. Acest ceai este recomandat pentru colesterol, dureri de dinti, dureri abdominale, apa de gura, masti de par si tonic pentru ten.
Se poate obtine ulei medicinal, prin amestecarea a 20g de frunze de rozmarin uscate si macinate cu 200ml de ulei de masline. Acest preparat se tine la bain-marin 15-20 de minute, dupa care se lasa 24 de ore sa se racoreasca. Se filtreaza si se poate folosi ca antiinflamator si hidratant al pielii.
Tinctura de rozmarin se poate obtine prin amestecarea a 20g de frunze de rozmarin uscate si macinate in 100ml de alcool alimentar. Amestecul se agita foarte bine si se lasa la macerat 2 saptamani.
Ingrediente:
Frunze de rozmarin uscate, provenite din culturi 100% ecologice.
A se pastra intr-un loc uscat si racoros.