Turmericul face parte din specia curcuma, este o planta ierboasa cu frunze lungi de culoare verde deschis.
In limba romana turmericul este cunoscut ca si zerdiceaf, dar si aici numele de turmeric incepe sa capete o mai mare raspandire. International, turmericul mai este numit si sofran indian.
Curcuminul, un alt termen foarte des asociat cu turmericul, este, de fapt, substanta activa care se extrage in urma procesarii rizomilor de turmeric.
Turmericul este un condiment care se poate folosi pentru asezonarea diverselor preparate culinare, are un gust piperat si usor amarui.
Se poate folosi si ca un bun colorant alimentar, pentru a da culoare branzeturilor, lactatelor, chipsurilor si chiar mustaruri. Aici turmericul inlocuieste proprietatile sofranului, deoarece este mult mai ieftin.
Pudra de turmeric se poate folosi si ca remediu natural ayurvedic, pentru a trata diverse afectiuni:
Indicatii terapeutice ale pudrei de turmeric:
Contraindicatii:
Suplimentele pe baza de turmeric de obicei nu provoaca reactii alergice, dar, cu toate acestea, este bine sa consultati un medic inainte de a le administra.
De retinut ca turmericul folosit in alimentatie (condimentul) nu are aceleasi proprietati terapeutice ca si suplimentele alimentare bazate pe curcumin.
Ingrediente:
pudra de turmeric obtinut din culturi 100% organice.