Orez basmati brun cultivat in conditii ecologice in India si recoltat manual.
Orezul basmati este un orez foarte aromat mentionat adesea ca „regele” orezului. Cel veritabil, de altfel si cel mai delicios, este cultivat doar in nordul Indiei si in Pakistan unde recoltarea se poate face doar manual, motiv pentru care pretul sau este mai ridicat. Basmati în hindi semnifica plin de aroma, aceasta aroma dublata de lungimea neobisnuit de mare a boabelor fierte deosebindu-l de celelalte tipuri de orez. Prin fierbere, orezul basmati îsi mareste doar lungimea, boabele devenind lungi si subtiri, mai uscate prin comparatie cu alte tipuri de orez si „separate” unele de altele, orezul fiind mai pufos. Deoarece orezul basmati are, conform „Canadian Diebetes Association”, un index glicemic mediu situat între 56 si 69, spre deosebire de orezul obisnuit comun al carui index glicemic este 89, este mai potrivit pentru diabetici decat alte cereale si decat produsele de patiserie obtinute din faina alba.
Valori nutritionale | UM | /100g |
Energie | KJ | 1548 |
kcal | 370 | |
Proteine | g | 7,9 |
Carbohidrati | g | 73,8 |
zaharuri | g | 1,0 |
Lipide | g | 2,9 |
acizi grasi saturati | g | 0,6 |
Fibre | g | 3,5 |
Sare | g | 0,001 |
Contine minerale de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor si sodiu, vitaminle A, B6 si E.
Este ambalat intr-o intreprindere care proceseaza si soia, gluten si seminte oleaginoase.
Recomandari: poate fi pregatit ca garnitura sau terci, in combinatie cu legume sau ca desert, dupa orice reteta cu orez sau mei. Pentru preparare orezul se spala bina, se adauga de 2-2,5 ori apa si se gateste la foc mic 30-40 de minute, dupa care se ia oala de pe foc, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa orezul sa se inmoaie.