Descriere
Cous cous de grau spelta , paste fainoase de calitate pentru diverse garnituri sau servite ca atare. Sunt un ingredient aparte si in diverse salate sau supe, servite cu branza ori cu sosuri gustoase etc.
Stiati ca?
Cus cus / cuscus este un preparat obtinut de obicei din gris, traditional in tarile arabe din nordul Africii, care a patruns si in bucatariile europene.
Graul spelta (Triticum aestivum ssp. spelta) este o specie hexaploida de grau cultivata inca din epoca bronzului, mai ales de catre popoarele germanice.
Se pare ca a rezultat initial prin hibridare dintr-o specie tetraploida cultivata de grau, precum graul emmer si o specie salbatica diploida cunoscuta sub numele de iarba-caprei (Aegilops tauschii), dar unele soiuri tarzii din Europa, aparute acum 8000 de ani, pot fi rezultatul unei a doua hibridizari dintre graul emmer si o varianta a graului spelta pentru paine.
Are bobul sticlos ce ramane ,,imbracat" in palee dupa treierat si rezistent la ger si boli.
Desi are un continut ridicat de gluten, graul spelta este usor digerabil datorita proteinelor pe care le contine si datorita structurii amidonului sau. Substantele nutritive din graul spelta au o solvabilitate rapida in apa, de aceea sunt asimilate mai usor iar procesul de digerare este mai putin intens. Faina obtinuta din graul spelta este de foarte buna calitate pentru brutarii, nefiind necesara adaugarea de substante ameliorante.
Preparare:
se pun in de doua ori mai multa apa clocotita timp de 15 minute sau se prepara pe aburi pana capata consistenta dorita.
Valori nutritionale/100g:
Energie: 1507kJ/356Kcal
Proteine: 12g
Grasimi: 2.2g din care acizi grasi saturati 0.4g
Carbohidrati: 69g din care zaharuri 4.6g
Fibre: 6.1g
Sare: <0.01g.