Descriere
Paste dintr-un amestec de faina integrala din trei specii de grau antic (grau alac, grau emmer (sau grau ancestral) si grau spelta), in gama de produse `Osi Gabona` de la compania NaturGold Organic Kft din Ungaria. Aceste paste `Antico IV` sunt obtinute pe cat posibil prin procedee traditionale, fara ou, fara lactoza si fara OMG.
Stiati ca?
Alacul (Triticum monococcum ssp. monoccocum) este specia cultivata de grau ce apartine grupei diploide (are 14 cromozomi). Este una dintre cele mai vechi plante cultivate ale omenirii, semnalata inca din neolitic in Europa Centrala incepand cu anul 6500 i.e.n., o cereala paioasa nehibridizata cu un singur bob in spiculet, invelit strans in palee, ale carei boabe raman ,,imbracate" dupa treierat. Da mai putina recolta decat graul de astazi (Triticum aestivum), dar este mai gustos, mai bogat in nutrienti si se digera mai usor.
Graul emmer (ancestral / farro / Triticum turgidum ssp. dicoccum) este o specie tetraploida de grau, cereala principala a vremurilor vechi (Egipt, Mesopotamia). Conform dovezilor etnografice provenite din zonele in care se cultiva, din graul emmer se obtine o paine apreciata ca buna d.p.d.v al standardelor de gust si textura traditionale, apreciere sustinuta si de larga sa utilizare pentru prepararea painii in Egiptul antic. Datorita continutului ridicat de fibre, mai mare decat cel al graului comun, graul ancestral se foloseste des astazi pentru obtinerea de paste fainoase.
Graul spelta (Triticum aestivum ssp. spelta) este o specie hexaploida de grau cultivata inca din epoca bronzului, mai ales de catre popoarele germanice. Se pare ca a rezultat initial prin hibridare dintr-o specie tetraploida cultivata de grau, precum graul emmer si o specie salbatica diploida cunoscuta sub numele de iarba-caprei (Aegilops tauschii), dar unele soiuri tarzii din Europa, aparute acum 8000 de ani, pot fi rezultatul unei a doua hibridizari dintre graul emmer si o varianta a graului spelta pentru paine. Are bobul sticlos ce ramane ,,imbracat" in palee dupa treierat si rezistent la ger si boli. Desi are un continut ridicat de gluten, graul spelta este usor digerabil datorita proteinelor pe care le contine si datorita structurii amidonului sau. Substantele nutritive din graul spelta au o solvabilitate rapida in apa, de aceea sunt asimilate mai usor iar procesul de digerare este mai putin intens. Faina obtinuta din graul spelta este de foarte buna calitate pentru brutarii, nefiind necesara adaugarea de substante ameliorante.
Ingrediente:
faina integrala de grau alac*, faina integrala de grau emmer*, faina integrala de grau spelta*, apa, sare. *ingredient cultivat ecologic.
Alergeni: contin gluten.
Preparare:
Se pun in multa apa clocotita si se fierb 15 minute.
Valori nutritionale/100g:
Energie: 1556kJ / 367kcal
Proteine: 14g
Grasimi: 1.9g din care acizi grasi saturati: 0.3g
Carbohidrati: 73g din care zaharuri: 2.5g
Fibre: 2.5g
Sare: 1.41g.