Paste Soba Hrisca Clearspring – paste din grau semiintegral si hrisca (35%) produse artizanal dupa metodele traditionale, fiind uscate si maturate incet pentru concentrarea aromei. Au textura ferma si aroma de nuca, sunt gustoase, se pregatesc repede si sunt usor de adaptat multor preparate culinare asiatice si occidentale (supe fierbinti, preparate prajite rapid in foarte putin ulei, sosuri, salate etc.).
Soba este termenul japonez pentru taieteii preparati din hrisca sau hrisca si grau. In Japonia pastele soba sunt des servite la sfarsitul petrecerilor sau seara, dupa un pahar de bautura.
Hrisca este o pseudocereala de origine asiatica din familia Polygonaceae, familie din care mai fac parte macrisul, rubarba (reventul) si stevia creata, Este o planta ierboasa cultivata de peste 7000 de ani pentru semintele sale consumate similar cerealelor. Aceste seminte nu contin gluten si sunt o sursa bogata in amino acizi, vitamine, minerale si antioxidanti, cu putine calorii si fara grasimi. Hrisca se poate consuma cruda, fiarta sau prajita, simpla sau in amestec cu alte alimente sau sub forma de faina, de asemenea in numeroase combinatii.
Sursa de proteine si fibre cu un continut redus de grasimi, pastele udon si soba Clearspring sunt produse artizanal dupa metodele traditionale din faina de grau semiintegrala, faina ce pastreaza stratul aleuronic bogat in proteine aflat la exteriorul endospermului („miezul„ boabelor de grau). Aluatul obtinut prin amestecarea ingredientelor este presat si intins cu ajutorul unor role (nu este extrudat), iar taieteii sunt apoi taiati si uscati lent (3 zile) la temperaturi de 28 si 48 grade Celsius, aceasta maturare lenta sustinand concentrarea aromei lor.
Furnizorul acestor paste Clearspring produce taietei uscati de peste 100 de ani, firma fiind infiintata in 1905 in Japonia. Ingrediente sunt amestecate la temperaturi scazute timp de 1,5 ore intr-un mixer special, proces ce sustine formarea rapida a glutenului si ca urmare si textura ferma a taieteilor (Koshi in limba japoneza), specifica pastelor japoneze. O atentie deosebita este acordata si procesului de uscare ce se realizeaza cu aerul cald asigurat de un uscator cu lant cu viteza reglabila. Uscarea pastelor dureaza 2 zile in cazul pastelor subtiri (Somen si Soba) si 3 zile in cazul pastelor late (Udon), dar aceasta uscare si maturare lenta este foarte importanta pentru obtinerea unor paste de calitate, nutritive si aromate.
Preparare: se dau in clocot 2l de apa, se adauga pastele (cate 100 g pentru o portie) si se amesteca. Se fierb la foc mic 5 minute, dupa care se clatesc rapid cu apa rece.
Ingrediente: faina de grau* 52%, faina de hrisca* 35%, apa, sare de mare. * cultivat ecologic.
Alergeni: contine gluten.
Valori nutritionale | UM | /100 g |
Energie | kJ | 1477 |
kcal | 353 | |
Lipide | g | 2,5 |
acizi grasi saturati | g | 0,4 |
Carbohidrati | g | 65 |
zaharuri | g | 2,1 |
Fibre | g | 4,5 |
Proteine | g | 14 |
Sare | g | 2 |
Produs in Japonia.
Tara de provenienta: Anglia.