Descriere
Alune tiger decojite din culturi ecologice, firma Batom. O gustare independenta excelenta si hranitoare, cu un gust crud. Merita sa le inmuiati pentru a le face mai moi, dar se pot servi si uscate sau prajite cu zahar.
Stiati ca?
Alunele tiger (chufa) sunt tuberculii comestibili ai plantei Cyperus esculentus (rogoz chufa, migdal de pamant, nut grass etc.), cu o aroma usor dulce cu tenta de nuci, prin comparatie cu cei amari de Cyperus rotundus (purple nutsedge) din aceeasi familie. Pentru ca sunt destul de duri, sunt in general imuiati in apa inainte de a fi consumati. Sunt o gustare populara in Africa de Vest, in Spania se folosesc pentru a prepara 'Horchata', o bautura nealcoolica ce are aspect alb laptos obtinuta din nuci tiger, apa si zahar. In unele state din Africa nucile tiger se folosesc pentru obtinerea unei bauturi vegetale folosita ca inlocuitor pentru lapte, ca atare sau la prepararea unor produse fermentate (iaurt etc.).
Faina de alune tiger prajite este adaugata adesea in biscuiti si alte produse de patiserie, foloseste la prepararea de ulei, sapun si extracte de amidon, nugat, gem sau bere, este un agent de aromatizare in inghetata si in Nigeria sta la baza prepararii unei bauturi nealcoolice (kunnu) obtinuta la cald in general din cereale (mei sau sorg) si mirodnii (papadie, ghimbir, lemn-dulce) si zahar.
Uleiul de nuci tiger este considerat a fi de inalta calitate, putand fi folosit ca atare in salate sau pentru prajit.
Valori nutritionale/100g:
Energie: 1922 kJ / 459 kcal;
Proteine: 4.1 g;
Grasimi: 24 g, din care acizi grasi saturati: 5.2 g;
Carbohidrati: 62 g, din care zaharuri: 16 g;
Sare: 0.06 g.