Starter kit pentru iaurt vegan bio, Fairment
Prepara-ti singur acasa iaurt vegan cu ajutorul kitului de start de la Fairment! O bautura obtinuta din culturi vii, fermentata, naturala si sanatoasa.
Cutia contine:
-1 pachet cu 3 plicuri a cate 5g de culturi pentru iaurt vegan
-1 vas special din inox cu pereti dubli pentru preparat iaurt
-1 borcan de fermentare de 946 ml
-1 capac de metal
-1 termometru de inox
-1 plic cu agent de ingrosare vegan (amidon de orez si tapioca bio)
-1 manual in limba engleza cu retete
-intructiuni de utilizare in engleza si in romana.
Ingrediente plic culturi de iaurt vegan: dextroza*, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbruckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus NCFM, Bifidobacterium lactis HNO19TM
*din agricultura ecologica
Ingrediente plic de amidon: amidon de orez*, amidon de tapioca*
*din agricultura ecologica
Mod de preparare:
Pentru a prepara iaurtul vegan, avem nevoie de:
-1 pliculet de 5g de culturi pentru iart vegan (inclus in kit)
-750 ml lapte de soia
Pasul 1:
Puneti laptele de soia intr-un vas si incalziti-l pana ajunge la temperatura de fierbere pentru a steriliza laptele. Turnati apoi laptele in borcanul de sticla din kit si lasati-l sa se raceasca pana temperatura scade sub 40 de grade.
Pasul 2:
Adaugati 1 pliculet de 5g de culturi de iaurt vegan si amestecati pana totul se omogenizeaza perfect. Puneti capacul de metal la borcan si asigurati-va ca e bine inchis. Pe urma puneti borcanul in vasul de inox pentru preparat iaurt.
Pasul 3:
Incalziti 500ml apa la 80 de grade si turnati apa in vasul de inox astfel incat borcanul de sticla sa fie inconjurat de apa calda. Asigurati-va inca odata ca e bine inchis capacul la borcanul de sticla, pentru a nu patrunde apa inauntru. Puneti capacul la vasul de inox si lasati-l sa stea asa timp de 10 ore. In aceasta perioada este recomandat sa nu manevrati vasul, sa il lasati sa stea nemiscat.
Pasul 4:
Dupa 10 ore, deschideti vasul si verificati iaurtul. Daca iaurtul nu e ferm, consistent, si daca apa s-a racit, aruncati apa racita si reumpleti cu 500ml de apa la 80 de grade si lasati la fermentat pentru inca 2 ore. Repetati procesul pana iaurtul capata consistenta si se acreste. Cu cat il lasati mai mult la fermentat, cu atat va deveni mai acru si mai consistent.
Pasul 5:
Cand iaurtul e gata, puneti borcanul de sticla in frigider sa stea peste noapte. Apoi se poate consuma. Pastrati la frigider.
Pasul 6:
Pentru a face un nou lot de iaurt, puteti folosi ca si starter o portie din iaurtul preparat anterior. In locul pliculetului de 5g de culturi de iaurt de la Pasul 2, puneti 2 linguri de iaurt preparat anterior. Acest proces se poate repeta de pana la 10 ori, adica cu 1 singur pliculet de culturi putem prepara 10 portii de iaurt consecutiv. Dupa 10 generatii, este indicat sa incepeti iar cu un pliculet de culturi de 5g.
Sfat: daca folosit alt lapte vegetal in locul celui de soia, atunci la Pasul 1 turnati si continutul plicului cu amidon (inclus in kit). Laptele de soia lucreaza foarte bine si nu e nevoie de agent de ingrosare, insa daca folositi alt lapte vegetal (de ex. orez, ovaz, migdale, caju, etc) este nevoie sa adaugati si amidonul.
Fabricat in Germania