Acerola (Malpighia glabra L./ M. emarginata DC/ M. punicifolia L.) este un arbust peren originar din America de Sud, sudul Mexicului si America Centrala, cu fructe mici asemanatoare cireselor (diametru de 1-1.5 cm), de culoare rosu aprins. Numite si visine de Barbados, cirese portoricane sau cirese de Antile, acestea au un procent extrem de ridicat de vitamina C (aproape egal cu fructele de camu camu), contin provitamina A in cantitati comparabile cu morcovul, minerale (de magneziu, potasiu) si vitamine (B2, B5, B9). Medicina traditionala utilizeaza fructele de acerola in cazuri de afectiuni hepatice, diaree, dizenterie, tuse, raceli si dureri in gat, iar continutul mare de vitamina C, puternic antioxidant, justifica utilizarea lor ca stimulator si modulator al sistemului imunitar. Conform unor cercetari recente, sunt utile si pentru prevenirea bolilor datorate inaintarii in varsta, au o ridicata activitate antibacteriala si pot prezenta citotoxicitate fata de unele celule canceroase rezistente la medicamente.
Recomandari: pudra de acerola poate fi utilizata ca ingredient alimentar, completand minunat o gama variata de deserturi, inghetate, placinte sau alte preparate dulci la cuptor. Se pot obtine sucuri naturale sau chiar bauturi alcoolice usoare sau se poate adauga ½ – 1 lingurita de pudra in smoothie-uri, combinata cu alte fructe sau nucifere (migdale, caju, macadamia etc.), seminte de canepa, etc. Gustul acru-amarui, tipic vitaminei C, poate fi imbunatatit cu miere sau orice alt indulcitor natural.