Ciuperca kombucha (scoby) starter bio 60 ml, Fairment
Acum poti sa-ti prepari acasa propria bautura kombucha. Ciuperca starter kombucha sau scoby cum mai este denumita este stabilizata pentru a putea fi transportata si depozitata la temperaturi ambientale, fiind astfel accesibila oricui. Kombucha se prepara din ceai verde sau negru sau combinat intre cele doua si zahar, ciuperca hranindu-se cu zaharul.
Cutia contine:
-1 pachet cu ciuperca Kombucha (Scoby) stabilizata, certificata bio, cu diametrul de aproximativ 5-6 cm in ceai fermentat;
-intructiuni de utilizare in romana.
Ingrediente scoby: ceai fermentat* (ceai verde*, ceai negru*, culturi de kombucha*), zahar brut*.
*din agricultura ecologica
Valori nutritionale/100g:
Energie: 52kj / 12 kcal
Grasimi: <0.5% din care saturate <0.1g
Glucide: 3g din care zaharuri: 3g
Proteine: <0.5g
Sare: <0.01g
Reteta de preparare:
Pentru a prepara kombucha, avem nevoie de:
-ciuperca de kombucha (scoby) cu tot cu lichidul din punga;
-12g ceai
-100g zahar
-1,3 litri de apa
-1 borcan de 2 litri
Pasul 1: Puneti intr-un vas la fiert 300ml de apa. Cand apa ajunge la punctul de fierbere, se opreste focul si se pune in apa la infuzat plicul cu mixul de ceai. Lasati la infuzat aproximativ 8 minute pentru a avea un ceai concentrat. Strecurati frunzele de ceai.
Pasul 2: In borcanul pentru fermentat, puneti 1 litru de apa rece, ceaiul preparat la pasul 1, si plicul cu cele 100g de zahar. Amestecati pana cand zaharul este complet dizolvat. Lichidul ar trebui sa fie acum doar putin caldut/dezmortit. Verificati acest lucru inainte, nu puneti niciodata ciuperca (scoby) in apa prea calda pentru ca ciuperca nu poate tolera temperaturi prea mari.
Pasul 3: Adaugati ciuperca kombucha (scoby) impreuna cu lichidul din punga. Turnati tot continutul (ciuperca + lichid) in borcanul pentru fermentare. Acoperiti borcanul cu bucata de panza pe care o fixati cu un elastic. Kombucha trebuie sa poata respira, iar bucata de panza va tine departe mustele si alte insecte.
Pasul 4: Acum lasati tot amestecul sa fermenteze intr-un loc ferit de lumina directa a soarelui, timp de 7-10 zile. Cu cat o lasati mai mult la fermentat, cu atat devine mai acidifiata si mai putin dulce. Cu ajutorul unui pai curat, puteti gusta regulat bautura pentru a vedea daca este pe gustul dvs. in acel stadiu. Dvs. veti decide cand bautura este gata, in functie de preferintele privind aciditatea si gustul.
Pasul 5: Dupa ce v-ati asigurat la pasul 4 ca bautura este la momentul si gustul potrivit, putem separa bautura de ciuperca. Atentie, lasati intotdeauna 200ml de lichid impreuna cu ciuperca, acesta va constitui lichidul starter pentru un nou lot de kombucha. Bautura rezultata dupa ce am separat ciuperca impreuna cu 200ml de lichid, se poate pune in sticle. Pentru un gust carbogazos, se mai poate lasa la fermentat inca 2-4 zile la temperatura camerei, timp in care se pot adauga diverse plante, fructe, etc. pentru a crea arome interesante. Imaginatia dvs. este libera sa creeze diverse combinatii. Atentie mare, in timpul procesului de fermentare se creeaza o mare presiune in sticle, verificati zilnic sticlele pentru a nu fi prea mare presiunea de la fermentare riscand sa explodeze sticla. Dupa ce am terminat si procesul de fermentare, vom pune sticlele in frigider. Se recomanda a se consuma bautura in 1-2 saptamani maxim de la preparare pentru a beneficia din plin de toate beneficiile bauturii proaspete de Kombucha.
Pentru a crea un nou lot de bautura kombucha, reluam procesul descris mai sus.
Sfat:
-daca recoltati kombucha cand este mai dulce, puteti lasa ciuperca scoby impreuna cu lichidul starter sa se mai acidifieze inca 3 zile in borcan inainte de a produce un nou lot.
Fabricat in Germania
Produs certificat bio
60ml