Guarana este o planta agatatoare originala din bazinul Amazonian, cunoscuta mai ales pentru semintele sale. Acestea au 2-4.5% cofeina (numita si guaranina), fata de doar 1-2% cofeina regasita in boabele de cafea, fiind consumate in principal pentru actiunea lor stimulenta, in bauturi energizante, ceaiuri sau capsule. Efectele benefice ale semintelor de guarana sunt sustinute in principal de alcaloizii xantinici continuti, atat cofeina cat si teofilina si teobromina.
Traditional, guarana este folosita de mii de ani in combaterea oboselii si pentru efectul sau astringent (in cazuri de diaree cronica), pentru o mai buna tolerare a restrictiilor alimentare in perioadele de repaus alimentar, pentru a preintampina arterioscleroza, ca analgezic sau ca tratament eficient in boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, febra, migrene, nevralgii si dizenterie. Conform studiilor efectuate, semintele de guarana sunt analgezice, au actiune antibacteriana, antioxidanta si hiperglicemica, potenteaza memoria si au un efect nervin (calmeaza si intaresc nervii), inhiba agregarea plachetara (previn infundarea vaselor sanguine), sunt stimulente si vasodilatatoare. Absorbtia lor mai lenta in organism sustine un efect revigorant mai puternic si mai indelungat.
VALORI NUTRITIONALE | UM | /100G |
---|---|---|
Energie | KJ | 285 |
kcal | 68 | |
Proteine | g | 9 |
Carbohidrati | g | 2 |
Lipide | g | 3 |
Cafeina | g | 2.57 |
Sodiu | mg | 0 |
Mod de utilizare: 500-1000 mg de 1-2 ori pe zi.
Atentie: A nu se depasi 2000 mg pe zi (2g/zi), a nu se consuma in timpul sarcinii sau al alaptarii.
Produs/Cultivat in Brazilia.
Tara de provenienta: UE.