Orzul este una dintre primele plante cultivate pe pamant, fiind consumat se pare de gladiatori pentru cresterea fortei si a rezistentei. In zilele noastre este foarte populara iarba de orz (orzul verde), similara ierbii de grau dar mai usor de digerat. Iarba de orz contine toate vitaminele, minerale, aminoacizi (20), antioxidanti si compusi cu actiune detoxifianta, proteine si enzime si bineinteles, clorofila. Se apreciaza ca orzul verde are de 11 de ori mai mult calciu decat laptele de vaca, aproape de 5 ori mai mult fier decat spanacul si aproape de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele. Un important element activ din orzul verde, P4D1, s-a dovedit ca poate reface ADN-ul din celulele corpului uman, iar unele studii stiintifice au aratat ca sucul din iarba de orz poate avea efecte mai bune decat medicamentele cu steroizi, avand si mai putine efecte secundare. In practica, sucul de iarba de orz este un supliment alimentar util in tratamentul multor boli, inclusiv artrita, migrene, astm, oboseala si tulburari gartrointestinale, cazuri de cheaguri de sange sau diabet. Orzul verde poate stimula metabolismul si creste numarul globulelor rosii, poate reduce presiunea arteriala, creste energia organismului si imbunatati digestia, poate creste acuitatea mentala si memoria si poate intari sistemul imunitar. Clorofila, componenta importanta din iarba de orz, este cunoscuta pentru actiunea sa de curatare a organismului.
Valori nutritionale | UM | /100g |
---|---|---|
Energie | kcal | 245 |
Proteine | g | 34.4 |
Carbohidrati | g | 61.2 |
Lipide | g | 2.5 |
din care colesterol | 0 | |
Acid folic | mg | 100 |
Calciu | mg | 465 |
Magneziu | ng | 305 |
Clorofila | mg | 380 |
SOD (superoxid dismutaza) |
Recomandari: doza zilnica recomandata este de 1-3 lingurite (3-9 g), dar este bine sa urmariti sa va ascultati corpul si sa gasiti ratia cea mai potrivita pentru duneavoastra. Este bine sa incepeti cu doza zilnica recomandata si sa o cresteti sau sa o scadeti apoi treptat.
Pudra din orz verde poate fi consumata ca ingredient in diverse sucuri de fructe (smoothie), cu lapte de soia sau de orez ori in iaurt, dar poate fi amestecata si in diverse batoane energizante sau alte preparate, de preferinta neprelucrate termic.
Produs/Cultivat in Austria.
Tara de provenienta: UE.