Schisandra (Schisandra chinensis) este o planta agatatoare originara din padurile Chinei de Nord si ale Orientului Indepartat Rus. Are flori mascule si flori femele, dispuse pe indivizi diferiti ai aceleiasi specii (planta dioica) si prefera zonele umbroase cu soluri umede, bine drenate. Fructele sale sunt numite „wu wei zi” in limba chineza, respectiv fructele cu cinci arome, mentiune ce face referire la faptul ca au toate cele cinci arome considerate de baza (sarat, dulce, acru, picant si amar). Medicina traditionala chineza o incadreaza printre cele 50 de plante de baza si o foloseste in cazuri de infectii, diaree, transpiratii excesive, afectiuni ale pielii, ale ficatului si ale rinichilor, pentru insomnie, tuse si sete, ca adaptogen pentru cresterea rezistentei organismului la boala si stres. Are efect energizant si creste performantele fizice si rezistenta, normalizeaza glicemia si presiunea sanguina, intareste sistemul imunitar si grabeste recuperarea dupa operatii, este un tonic sexual si afrodisiac, un excelent antioxidant cu proprietati astringente si antiseptice, tonifica inima si rinichii si stimuleaza secretia fluidelor corporale.