Shiitake (Lentinula edodes) sunt ciuperci comestibile originare din padurile din estul Asiei, consumate de mii de ani si folosite in scop terapeutic de medicina traditionala chineza (primele mentiuni dateaza din anul 100 e.n.). Au un continut ridicat de fibre, proteine, substante minerale (cupru, seleniu, mangan, zinc, potasiu, magneziu, fosfor), vitamine din grupa B (B5, B2, B3, B6, B9) si provitamina D (ergosterol), dar principalele principii active din compozitia lor sunt totusi lentinanul si eritadenina:
Medicina traditionala chineza le mentioneaza ca remediu pentru intretinerea generala a sanatatii, in cazuri de otravire cu ciuperci, pojar la copii, dureri de stomac, dureri de cap, stari de slabiciune, nivel ridicat al colesterolului, ateroscleroza, presiune arteriala ridicata, afectiuni ale ficatului, diabet, raceala sau gripa.
Studiile stiintifice moderne mentioneaza ca ciupercile shiitake au efecte benefice in cazul afectiunilor cardiovasculare (inclusiv ateroscleroza), ca stimuleaza sistemului imunitar si este posibil sa aiba si proprietati antibacteriene si antivirale.
Recomandari: pudra de shiitake se poate servi (1-2 l-te/zi) ca ingredient in sucuri, sub forma de infuzie sau adaugata in cereale, lapte vegetal de orez sau soia, iaurt, smoothie-uri, salate de fructe sau alte preparate, de preferat netratate termic, dar poate fi adaugata si in batoanele energizante.