Mod de administrare:
• pentru adulti, se recomanda câte 5 ml de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor
• copiilor peste 12 ani se recomanda câte 5 ml de doua ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor
A se agita înainte de folosire !
Dupa desigilare, sticla se va pastra la frigider.
A nu se depasi doza zilnica recomandata !
Produsul nu contine zahar, alcool, conservanti sau compusi sintetici.
Producator :Schoenenberger
Produs în Germania
Rodia contine vitamina C si B, acid pantotenic, potasiu, polifenoli, antioxidanti, acid elagic care poate fi absorbit în corp numai dupa consumul de punicalagini, numiti si tanini hidrolizabili (cel mai abundent polifenol), care au capacitatea de a epura radicalii liberi puternici. Ea are o puternica actiune antioxidativa, încetineste procesul de îmbatrânire, ajuta la regenerarea celulelor, a tesuturilor si a ficatului, actioneaza hipotensiv, eficient în reducerea factorilorde risc în afectiunile cardiace, incluzând oxidarea LDL, actioneaza eficient împotriva cancerului de prostata, diabet sau limfom, are proprietati antibacteriene si antivirale, protejeaza organismul împotriva factorilor nocivi.
În urma analizelor efectuate la Universitatea din Hohenheim în anul 2006, s-a constatat ca puterea antioxidativa a extractului de rodie al firmei Schoenenberger este de 25 de ori mai mare decât vinul rosu biologic si respectiv de 40 de ori mai mare comparativ cu ceaiul verde.
La noi, rodiile mai sunt cunoscute si sub numele de arodie, bobier, pitlijan sau pomogram.
Rodiul este un arbust spinos, cu tulpina înalta de 1-5 metri. Frunzele au codita scurta, sunt lucioase pe fata si au un aspect pielos. Florile au culoare rosie, diametru de 2-4 cm si au forma de trompeta, cu petale ciufulite. Ele sunt grupate cate 1-5 la extremitatea lujerului si infloresc in intervalul mai-august.
In lunile septembrie si octombrie planta produce fructele, care au forma unor bace globuloase, de culoare galbena-intens, maroniu-rosiatica pana la rosu aprins. Acestea sunt celebrele rodii. Fructele seamana ca forma cu niste portocale si au coaja dura. Ceea ce este deosebit la aceste fructe este faptul ca in interior ele nu au miez, ci coaja inveleste direct semintele, care sunt niste bobite rosii, zemoase, cu un suc dulce-acrisor si o aroma subtila.
Cum se consuma rodiile ?
Atunci cand doriti sa cumparati rodii alegeti-le pe cele mai grele si cu coaja stralucitoare, asigurandu-va astfel ca fructele sunt coapte. Acest lucru este important deoarece dupa culegere rodiile nu se mai coc. De asemenea, evitati fructele care au taieturi sau zbarcituri.
Pentru a putea fi consumate, rodiile se taie in jumatate cu un cutit, apoi se scot micile boabe cu ajutorul unei lingurite. De asemenea, de la rodie se mai pot folosi semintele, sub forma unui condiment rafinat sau sub forma de suc concentrat utilizat la marinarea carnii sau pentru deserturi. Nu in ultimul rand, siropul de rodie este intrebuintat si la prepararea cocteilurilor alcoolice.
Rodiile se utilizeaza si in industrie. Scoarta fructelor, bogata in tanin, poate fi utilizata pentru tabacirea pieilor. Din scoarta se pot extrage substante colorante pentru lana si matase, iar lemnul este folosit pentru sculpturi mici.
Rodiile in medicina
Vreme de sute de ani rodiile au fost folosite in orient in diverse scopuri medicinale. Studiile medicale indica faptul ca aceste delicioase fructe se numara printre cele mai eficace antioxidante naturale, efectul lor fiind chiar mai puternic decat al vinului rosu sau al altor sucuri de fructe sau legume. Rodiile reduc procesul de oxidare a colesterolului LDL, prevenind acumularea lui in artere si scazand riscul bolilor de inima. In plus, aceste fructe ajuta la intarirea musculaturii cardiace. Calitatile antioxidante ale rodiilor se datoreaza concentratiei mari de vitamina C din compozitia lor (consumul unei rodii asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina C a unui adult).Rodiile reduc colesterolul.
Rodiile sunt indicate in tratarea diferitelor afectiuni intestinale. Decoctul din scoarta de rodiu se recomanda in tratarea teniei, a diareei si a ascarizilor (limbrici).Scoarta este unul dintre cele mai eficiente tratamente contra dizenteriei (boala infectioasa contagioasa care se manifesta prin ulceratii intestinale, dureri abdominale violente si diaree cu sange). Se macina 1-2 lingurite de scoarta si se pun la 250 ml apa. Se lasa la fiert pentru 5-15 minute, apoi se strecoara, se adauga putina miere de albine si se consuma cate jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi.
Mai mult, rodiile calmeaza durerile de stomac, sunt utile pentru stimularea poftei de mancare la persoanele cu apetit scazut si stimuleaza digestia.
Rodiile sunt eficiente si in combaterea cancerului si in încetinirea procesului de imbatrânire, deoarece consumul lor stimuleaza activitatea enzimelor ce protejeaza impotriva deteriorarii celulelor.
Semintele de rodie contin o substanta identica cu estrona umana, hormonul steroid secretat, in principal, la femeie de catre ovare.
Sucul fructelor ajuta la tratarea bolnavilor care sufera de afectiuni respiratorii. El intareste imunitatea persoanelor predispuse la infectii respiratorii frecvente, este eficient in eliminarea unor virusi, vindeca raguseala având proprietati calmante si antiinflamatorii la nivelul tractului respirator superior (se recomanda gargara cu suc de rodie in cazul raguselii), reduce febra si potoleste setea.
Nu in ultimul rand trebuie prezentate si calitatile rodiilor in vindecarea pielii, acestea fiind folosite in cosmetica pentru ingrijirea tuturor tipurilor de ten.
In cazurile de rani deschise si sângerânde se presara pe locul afectat praf de scoarta sau chiar rodia proaspata, efectul fiind oprirea sângerarii si dezinfectarea ranii (efect antiseptic). Intern se poate consuma sub forma de praf câte o jumatate de lingurita de pulbere, pentru oprirea hemoragiilor interne.
Pentru a scapa de pistrui sau de petele de pe piele amestecati o lingurita de suc de rodii cu o lingurita de smântâna si aplicati masca pe fata timp de 10-15 minute, dupa care clatiti cu apa calduta.
Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu
Redactat de Dr. Frunza Alexandru
Sursa: Revista Tratamente Naturiste