Actiuni:
Astringent, antidiareic, antihemoragic, antiseptic intestinal si urinar, hipoglicemiant, capilaroprotector, antiinflamator
Indicatii:
Intern: se utilizeaza ca adjuvant in diaree, enterita, enterocolita, colita de fermentatie, colita de putrefactie, hemoroizi, diabet zaharat, infectii urinare, guta, reumatism, hiperuricemie, fragilitate capilara.
Extern: adjuvant in hemoroizi, fisuri anale.
Mod de administrare:
Intern:
Pulberea – planta se macina fin cu o râsnita electrica, dupa care se cerne prin sita pentru faina alba.
Se ia, de regula, o lingurita cu pulbere de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15min., dupa care se înghite cu apa.
Maceratul la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa (o cana), se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic, se beau 3 cani cu macerat pe zi, cu 30min. înainte de mese.
Infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita (o cana), se mentine timp de 30min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30min. înainte de mese.
Extern:
Se fac spalaturi de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul obtinute din planta.
Precautii:
Pacientii cu diabet zaharat insulino-dependent vor fi tinuti sub stricta supraveghere, mai ales în primele saptamâni de tratament, prin înregistrarea zilnica sau chiar de 2 ori pe zi a valorilor glicemiei, si ajustarea dozelor de insulina în functie de noile valori obtinute.