Armurariul face parte din familia Asteraceae, fiind o planta care se foloseste de peste 2000 de ani ca remediu pentru tratarea bolilor de ficat si vezica biliara. Primele utilizari în scopuri medicinale ale plantei au fost realizate de catre medicul grec Dioscoride, care folosea armurariu pentru tratarea muscaturilor de sarpe. Planta are frunzele ovale cu nervuri prelungite marginal în câte un ghimpe lung. Florile rosii, tubuloase sunt de asemenea terminate în ghimpi. Fructele, de forma cilindrica si culoare brun-cenusiu se recolteaza în luna septembrie. Se mai numeste armurar, buruiana-armurarii, crapusnic, scai pestrit sau ciulinul laptelui.
Actiuni:
INTERN: antihepatotoxic, regenerant al celulelor hepatice (datorita silimarinei), hepatoprotector, tonic amar, hipocolesterolemiant, sustine activitatea hepatica si renala protejând aceste organe împotriva efectelor adverse ale chimioterapicelor, antitumoral, antiproliferativ, galactogog, neurotrofic, neuroprotector, antioxidant.
EXTERN: antitumoral
Contribuie la:
- protejarea si regenerarea celulei hepatice
- îndepartarea compusilor toxici din ficat
- protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Indicatii:
INTERN:
Se utilizeaza ca adjuvant în: hepatite acute si cronice, virale si metabolice, hepatita etanolica, ciroza hepatica, insuficienta hepatica, hipercolesterolemie, tumori (hepatice, mamare, uterine, ovariene, ale prostatei, intestinale, pulmonare, ale vezicii urinare, ale pielii), intoxicatii cu ciuperci, dispepsie; se asociaza preventiv cu medicamente care prezinta potential hepatotoxic.
EXTERN:
Se utilizeaza ca adjuvant în tumori ale pielii.
Precautii: Doze mari pot produce scaune diareice.
Contraindicatii: Alergie la armurariu.
Forma de prezentare: 50 g
Administrare:
INTERN:
- pulbere - planta se macina fin cu o râsnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 min., dupa care se înghite cu apa.
- macerat la rece - se prepara dintr-o lingura de planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese.
- infuzie - se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 min. înainte de mese.