Actiuni:
Laxativ sau purgativ (în functie de doza), coleretic, colagog, favorizeaza digestia, creste pristalismul colonului; actiunea laxativa apare la doze de 1-3 grame pe zi; actiunea purgativa apare la doze intre 4-7 grame pe zi.
Indicatii:
- constipatie acuta si cronica decocot;
- giardia, viermi intestinali; fiere lenesa;
- boli de piele asociate cu constipatia (acnee, eczema alergica, infectii trenante, psoriazis);
- hemoroizi, varice;
- reumatism;
- ingrasare, obezitate;
- aspect incarcat al pielii, in special al tenului;
- dureri de cap, migrena insotita de constipatie;
- adjuvant in boala canceroasa (atuncic cand e insotita de constipatie), in alergie si in bolile auto-imune, in hepatita si sechele post-hepatice.
Mod de preparare si administrare:
Pulberea: - se ia 1/2-1 lingurita rasa (se tine sub limba vreme de 10-15 minute) apoi se inghite cu putina apa. Se ia de 1-2 ori/zi, pe stomacul gol
Decoctul combinat: 1 lingurita de pulbere, 1 lingurita de tataneasa si un varf de cutit de cuisoare se lasa la macerat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza. Planta ramasa dupa filtrare se firbe 10 minute, dupa care se lasa la racit si se filtreaza. Se combina maceratul cu decoctul racit si se beau 1-2 cani/zi
Precautii:
Decoctul clasic de crusin, fãrã o macerare la rece în prealabil este foarte iritativ pentru stomac si colon si dã adesea balonare si colici abdominale violente. Din acest motiv este extrem de important:
1. Sã-l folositi sub formã de pulbere sau de decoct combinat.
2. Sã-l combinati cu plantele emoliente si carminative mentionate in prospect.
Contraindicatii:
Diaree, diaree cronica, colon extrem de iritabil, interventii chirurgicale recente pe intestinul gros sau pe zona ano-rectala.