Cicoarea face parte din familia Asteraceae, fiind o planta cunoscuta si apreciata inca din
antichitate. In Egiptul Antic era cultivata ca planta medicinala, fiind folosita pentru tratarea
afectiunilor hepato-biliare si renale.
Incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea, radacinile sunt utilizate pentru obtinerea surogatului
de cafea. Planta are frunze mici, oval-lanceolate si flori de culoare albastra. Se mai numeste
cicoara, cicoare de camp, cicoare de vara, cicoare salbatica, cicorie amara, cocita, dudau,
floarea-secerei, incingatoare, scai voinicesc, sporis.
Cicoarea este eficienta in tratarea tulburariulor renale, hepatice, urinare, satomacale si ale
splinei. Face bine si in cazuri de icter. Lecuieste si deranjamentele stomacale, expulzand
substantele nesanatoase si tonificand organismul. Frunzele andivei comune de gradina
(Cichorum endive) se folosesc in salate. Este de gasit in majoritatea gradinilor si campurilor.
Partea intrebuintata: radacina
Actiune: Coleretic- colagog prin stimularea activitatii ficatului si a eliminarii bilei pe care o si
fluidifica, tonic-amar, usor laxativ, depurativ-favorizeaza functia glicogenetica a ficatului si
calmeaza starea caracteristica a diabeticilor.
Principii active: glicozidul cicorina, inulina, aminoacizi esentiali, acid cicoric, lactucina, tanin, ulei
volatil.
Recomandari majore: Diskinezie biliara, colecistopatii/ Alte recomandari: anorexie, constipatie,
furunculoza, acnee, diabet.
Prezentare: 50 gr.