Ienuparul face parte din familia Cupressaceae, fiind un arbust conifer, rasinos, spontan, cu frunze aciculare, cu o dunga alba pe fata si verzi-închis pe dos. Fructele se prezinta ca niste bobite, de culoare negru-albastrui, aromate, cu gust usor dulceag. Creste la altitudini de 700-1500m, la marginea padurilor si poienelor, în pasuni, coline si zone muntoase. Rezistent la ger si la seceta, prefera locurile luminoase. Se mai numeste archis, boabe de brad, bradisor, brazi pitici, cetina, feniar, ienuper, inibahar, jinept, jip mic, etc.
Actiuni:
INTERN: diuretic, antiseptic urinar, intestinal si respirator, litotriptic urinar, antiinflamator, analgezic, depurativ, bronhodilatator, stomahic, carminativ, hipoglicemiant, sudorific.
EXTERN: antiinflamator, analgezic, antiseptic.
Contribuie la:
INTERN:
functionarea normala a sistemelor:
EXTERN:
Contribuie la reducerea disconfortului care apare la nivelul articulatiilor, ligamentelor si muschilor.
Se utilizeaza ca adjuvant în: reumatism, boli articulare, dureri musculare.
Precautii:
Administrarea îndelungata poate produce iritatii la nivelul cailor urinare si hematurie.
În caz de nefrita acuta, cronica si nefroza se administreaza numai la recomandarea medicului.
În cazul administrarii pe durate mai lungi de timp (peste 3 saptamâni) se recomanda asocierea ienuparului cu plante cu efect protector asupra epiteliului renal, cum ar fi nalba, coada soricelului, musetelul.
La copii se administreaza pe perioade scurte de maxim 7-10 zile. Dozele se adapteaza în functie de vîrsta si greutate (de obicei se utilizeaza ¼ pîna la ½ din doza adultului).
Compozitie: Ienupar fructe 100%
Contraindicatii: Sarcina, alaptare, copii mici, alergie la ienupar.
Forma de prezentare: 50 g
Producator: ADSERV SRL