Ceaiul podbal 100% natural, recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice inca din antichitate,
se numara printre primele plante ale primaverii care apar, deschizandu-si florile galbene pentru
hrana gazelor si albinelor. Frunzele de podbal apar mai tarziu.
Podbalul creste prin locuri argiloase, calcaroase si umede, pe crestele rapoase si malurile
abrupte ale raurilor, in locuri cu coroziuni recente, in localitatile care se invecineaza cu arcul
carpatin.
In scopuri medicinale se folosesc frunzele, care se recolteaza din aprilie pana in iulie. Specialistii
recomanda ca florile de podbal sa nu se foloseasca in tratamentele naturiste.
Frunzele de podbal au insa proprietati emoliente si expectorante, coleretic-colagoge,
antispastice, tonice, diuretice, secretolitice si antiinflamatoare.
Ceaiul de podbal este recomandat, mai ales, in tratarea bolilor aparatului respirator, cum ar fi
bronsita, laringita, tusea tabagica, astmul bronsic, emfizemul pulmonar, silicoza si chiar
tuberculoza, in faza incipienta.
Persoanele ragusite si chinuite de tuse ar trebui sa bea, de mai multe ori pe zi, ceai fierbinte din
frunze de podbal, indulcit cu miere de albine. Acest ceai este indicat si persoanelor care sufera
de afectiuni hepato-biliare, afectiuni ale cailor urinare si dispepsii.
In cazul bronsitelor cronice, se pot face inhalatii cu frunze de podbal, combinat sau nu, cu isop si
cimbru. Puneti la fiert un litru de apa si, cand clocoteste, adaugati doua linguri de planta, lasati
sa se infuzeze si, cu un prosop mare in cap ori un cearsaf, respirati aburii emanati.
Prezentare: 50 gr.