CEAI SCHINDUF VRAC
Ceai Schinduf - Compozitia chimica:
Galactomanane (fibre mucilaginoase) 45-60%, proteine bogate in triptofan si lizina - 20-30%, ulei gras - 5-10%, alcaloizi (trigonelina, colina, gentianina, carpaina), flavonoizi (apigenina, luteolina, orientina, quercetina, vitexina), aminoacizi liberi (arginina, histidina, lizina), saponozide, sapogenine steroidice, colesterol, vitaminele A, B1, C, acid nicotinic, saruri minerale, ulei esential.
Actiune biologica:
- Ajuta la reglarea metabolismului glucidic, protidic si lipidic, la reglarea metabolismului sistemului nervos datorita metilbetainei, acidului nicotinic (vitamina PP).
- Usor afrodisiaca.
Recomandari:
In medicina populara Schinduful se foloseste pe cale interna in: Hiperglicemie, hipercolesterolemie, anemie, astenie fizica si psihica, nevroze, hipertiroidie, intarirea sistemului neuro-muscular, marirea secretiei de lapte.
Pe cale externa in: furunculoza, abcese, ganglioni inflamati.
Mod de folosire:
Intern-infuzie din 1 lingurita seminte la 200 ml apa, se bea in cursul zilei. Decoct din 1 lingurita seminte la 200 ml apa, se fierbe 5-10 minute, se lasa acoperit 10-15 minute, se filtreaza, se bea in cursul zilei.
Se indulceste cu miere de albine. Macerat apos din 2 linguri seminte la 1 cana apa, timp de 24 ore; se completeaza cu apa fiarta si racita, se bea in cursul zilei.
Extern: cataplasme din seminte macinate cu putina apa si otet. Semintele macinate au o actiune terapeutica mai mare.
Contraindicatii:
Nu se cunosc.