Ceai Zmeur - Ingrediente:
frunze de Zmeur (Folium Rubii idaei).
Mentiuni nutritionale:
Contine: fragarina, taninuri (elagitaninuri), flavonoizi (quercitina, kaempferol), pectine, acizi organici (citric, malic), polipeptide, hidroxicinamati, ulei volatil.
Mentiuni de sanatate:
Adjuvant in eliminarea acidului uric, a toxinelor si a excesului de lichide din organism. Favorizeaza reducerea aciditatii gastrice. Stimuleaza relaxarea muschilor, avand actiune antispastica. Faciliteaza dilatarea vaselor de sange. Actiune diuretica, depurativa, astringenta, miorelaxanta, vasodilatatoare si tonica.
Caracteristici generale ale produsului:
Plantele medicinale folosite ca materie prima pentru ceaiurile Hypericum sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel incat putem garanta eficienta maxima si puritatea produsului, prin lipsa de contaminanti toxici carcinogeni, ierbicide, insecticide si ingrasaminte chimice.
Zmeurul este o planta indragita pentru fructele sale delicioase si nutritive. Totusi, alaturi de acestea, frunzele acestui arbust sunt si ele recunoscute pentru proprietatile lor fitoterapeutice. Astfel, infuzia din frunzele tinere de Zmeur are proprietati diuretice si depurative favorizand eliminarea acidului uric, a toxinelor si a excesului de lichide din organism.
De asemenea, aceasta are si proprietati miorelaxante si vasodilatatoare datorita elagitaninurilor continute. Nu in ultimul rand, frunzele de Zmeur sunt utile si in neutralizarea hiperaciditatii stomacale.
Folosita extern, acest tip de infuzie are o actiune astringenta si tonica, cu efecte deosebite asupra tenurilor grase.
Mod de folosire: Intern - sub forma de infuzie din 1-2 lingurite de frunze la 200 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.
Extern - sub forma de infuzie cu o concentratie dubla, pentru gargara, spalaturi locale, cataplasme sau comprese.
Contraindicatii:
Nu se administreaza persoanelor alergice la vreunul din ingredientele produsului.
Precautii:
A nu se depasi doza zilnica recomandata;
A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor;
Acest supliment alimentar nu inlocuieste o dieta alimentara echilibrata si diversificata.
Conditii de pastrare:
Bine inchis, ferit de lumina si umiditate, la temperaturi de maxim 25degC.
COMPOZITIE CHIMICA:
Fructele contin zaharuri (4,5-10,6 g%), acizi organici (1,1-2,3 g%), acetic, p-oxibenzoic, cafeic, n-capronic, citric, citraconic, ferulic, formic, oftalic, alfa.furancarbonic, oleic, malic, oxalic, salicilic, succinic, tanic, tartaric, alcoli etilic, isoamilic, feniletilic, acetilmetilcarbinal, isobutilic, geraniol etc, aldehidele anisica si benzoica; pectine (0,5-2,8 g%), proteine (1 2 g%), cenusa (0,7 g%), potasiu (127 mg%), fosfor (45 mg%), calciu (27,3 mg%), magneziu (24 mg%), mangan (15 mg%), sodiu (3,9 mg%), zinc (3 mg%), cupru (1mg%), fier (0,6 mg%), acid carbonic (25 mg%), vitamina B1 (0,2 mg%) si B2 (0,03 mg%), provitamina A, vitaminele D, P si C, substante tanante etc. Frunzele contin tanin (10%), rasini, mucilagii, acid oxalic si alti acizi organici, pectina, zaharuri, antociani. Semintele contin ulei gras (14-24%) format din acid linoleic, acid oleic, isolinoleic, caroten, fitosterina etc. mugurii contin fragarina si alte substante. Vitamina C (800 mg%), substante minerale.
PROPRIETATI FARMACODINAMICE:
Fructele au actiune tonica generala asupra organismului, favorizeaza digestia, normalizeaza tranzitul intestinal si impiedica manifestarea diareei, retrage din umorile corpului toxinele si favorizeaza eliminarea lor, actioneaza asupra epiteliului renal marind cantitatea de urina eliminata, favorizeaza sudoratia, elimina spasmele gastrointestinale, elimina senzatia de incalzire excesiva. Indicate in astenie, afectiuni cardiace, digestive, pulmonare, renale, urinare, colici renale, otita cronica, congestie pulmonara, diabet zaharat, dureri cardiace si gastrice, enterita, enterocolita, angiocolita gastrita hiperacida, hiperazotomie, hemoragie, inflamatii ale cailor urinare, pielonefrita, cistita, prostatita, reumatism, ulcer gastro-duodenal, tuberculoza, febra; afectiuni oculare, amigdalita, bronsita, cefalee, constipatie, eczeme, dismenoree, pirosis, ragusala, raceala, scarlatina, scorbut, stari febrile infectioase.
Frunzele au actiune astringenta, digestiva, diuretica, sudorifica, dezinfectanta.