Florile, de o frumusete luxurianta, au fost utilizate de-alungul timpului, in special in medicina populara orientala, sub forma de ceaiuri aromate, cu un puternic efect relaxant si racoritor, in tratarea afectiunilor renale si digestive.
Indicatii:
Intern: - cistita, retentie de apa in tesuturi; - hipertensiune arteriala; - hipercolesterolemie; - febra, raceala, tuse, inflamatii si infectii respiratorii, dureri de cap asociate afectiunilor respiratorii; - gonoree, herpes; - hipermenoree, dureri si crampe menstruale; - reumatism, varice, constipatie; - lipsa poftei de mancare.
Extern: - afectiuni ale pielii in general, adjuvant in cancerul de piele, rani, zgarieturi, ulceratii; - abcese la nivelul pielii; - protector al pielii la radiatiile ultraviolete, piele cu aspect imbatranit, piele ridata, ofilita, uscaciune excesiva a pielii; - matreata, caderea parului; - scabie.
Mod de preparare si administrare: Pulberea - planta se macina fin cu rasnita de cafea dupa care se face o cernere prin sita de faina alba. Se ia de regula o lingurita de 4 ori/zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 4-5 zile. Maceratul la rece - 2 lingurite de pulbere se pun in 250ml apa si se lasa la macerat aproximativ 8 ore dupa care maceratul se filtreaza si se beau 3 cani/zi.
Precautii: Nu este recomandat in cazurile de sterilitate precum si femeilor care doresc sa ramana insarcinate, avand un efect de reducere a fertilitatii in perioada in care este administrat.