Paducelul face parte din familia Rosaceae, fiind un arbust spinos, de câtiva metrii înaltime, care la sfârsitul lui aprilie si începutul lui mai încânta privirea cu ploaia sa de petale albe si îmbie la relaxare cu aroma sa linistitoare.
În septembrie – octombrie explozia sa de fructe rosii viu colorate da un aspect sarbatoresc dealurilor si marginilor de padure unde, de obicei creste.
Atât florile cât si fructele sunt un adevarat elixir în bolile cardiovasculare, motiv pentru care este una din cele mai folosite plante din Europa, unde aceste afectiuni constituie cauza numarul unu de mortalitate.
Utilizat ca remediu terapeutic din cele mai vechi timpuri, paducelul îsi datoreaza eficienta complexului de principii active, capacitatea sa curativa fiind însa mult diminuata prin prelucrarea termica a plantei (ceaiurile fiind obtinute de obicei prin fierberea produsului), motiv pentru care, se recomanda administrarea paducelului sub forma de pulbere, macerat la rece sau tinctura, forme de extractie care pastreaza nealterate proprietatile plantei.
Contribuie la
- functionarea normala a aparatului cardiovascular, prin:
- îmbunatatirea fluxului coronarian si a functiei cardiace;
- reducerea disconfortului ce apare la nivel cardiac;
- mentinerea în limite normale a ritmului cardiac si tensiunii arteriale ;
- îmbunatatirea tonusului cardiac;
- protejarea organismului împotriva stresului, contribuind la eliminarea disconfortului ce poate apare la nivelul aparatului cardiovascular.
Contraindicatii
alergie la paducel.
ADMINISTRARE:
INTERN:
- macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese.
- infuzie – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 min. înainte de mese.