BENEFICII
sunatoarea sustine producerea normala de bila si creste fluxul biliar;
turita mare are proprietati de stimulare a activitatii hepatice;
siminocul sustine sanatatea ficatului si a vezicii biliare;
galbenelele, anghinarea, rostopasca si fumarita sustin sanatatea ficatului;
menta ajuta in caz de flatulenta si spasme abdominale;
In aceasta combinatie, sunatoarea sustine producerea normala de bila si creste fluxul biliar.
Galbenelele ,,actioneaza benefic asupra [...] ductelor biliare." Cook, The Physiomedical Dispensatory, 1869
Papadia ,,actioneaza bland asupra ficatului ca si colagog [...]. Stimuleaza curgerea bilei in duoden si sustine transformarile eliminatorii ale ficatului." Ellingwood, The American Materia Medica, Therapeutics and Pharmacognosy, 1919.
Tip produs: supliment alimentar
Greutate neta: 30 g
Conditii de pastrare: la loc uscat si la temperatura mediului ambient
Ingrediente:
sunatoare (Hyperici herba) 20%, flori de galbenele (Calendulae flos) 15%, coada soricelului (Millefolii herba) 15%, papadie (Taraxaci herba) 15%, menta (Menthae herba)10%, fumarita (Fumariae herba) 5%, flori de siminoc (Helichrysi flos) 5%, frunze de anghinare (Cynarae folium) 5%, rostopasca (Chelidonii herba) 5%, turita mare (Agrimoniae herba) 5%.
Administrare:
Se beau 3 cani cu ceai pe zi, dupa masa.
Durata unei cure este de 2-3 luni.
Cura se poate repeta dupa o pauza de o luna, sau la nevoie.
Preparare: Peste un plic se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit.
Atentionari: Nu este indicat copiilor sub 6 ani si in caz de hipersensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Sarcina si alaptare: Acest ceai nu este indicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.
Efecte secundare si interactiuni: La dozele recomandate nu au fost semnalate incompatibilitati cu medicamentele si nici efecte secundare.
Sfaturi practice de dieta si stil de viata:
Daca fierea este lenesa dieta urmareste un regim de crutare biliara prin evitarea grasimilor care necesita pentru digestie prezenta acizilor biliari. Feriti-va de prajeli, viscere, carne si peste gras, mezeluri, conserve, unt, smantana, branzeturi grase, oleaginoase (nuci, alune, arahide), oua, maioneza, produse de patiserie.
Asociati in zilnic in dieta alimente cu efect drenor biliar (ulei de masline presat la rece, salata verde, andive, anghinare, frunze de papadie, masline). Puteti consuma lactate slabe, legume cu celuloza fina (rosii, ardei, vinete, morcovi, fasole verde, dovlecei, salata verde - crude sau gatite), fructe bine coapte, paine de secara si de grau integral, deserturi cu fructe si branza de vaci.
Daca fierea este hiperactiva sau exista depuneri minerale la nivelul vezicii biliare, dieta urmareste evitarea alimentelor colecistochinetice (care stimuleaza contractia vezicii biliare si eliminarea de bila): carnea grasa, viscerele, lactatele grase, rantasurile, legumele cu celuloza dura, leguminoasele uscate, fructe oleaginoase, ouale (sunt permise 1 - 2 pe saptamana), ciocolata, cacao, condimentele iuti, iritante, alcoolul.
Consumati legume cu celuloza fina (rosii, ardei, vinete, morcovi, fasole verde, dovlecei, salata verde) - crude sau preparate, fructe bine coapte (de preferat sub forma de suc), carne slaba, peste slab, uleiuri vegetale presate la rece, condimente usoare aromate (patrunjel, marar, leustean, tarhon), supe de legume, paste fainoase, paine veche de o zi.